Președinta Băncii Centrale Europene avertizează că decizia Chinei de a-și redeschide economia va crește inflația în Europa

Președinta Băncii Centrale Europene avertizează că decizia Chinei de a-și redeschide economia va crește inflația în Europa Sursa foto: arhiva EvZ

Decizia Chinei de a-și redeschide economia, în urma renunțării la politica „zero-Covid”, atrage cu sine o creștere a inflației în Europa, deoarece ambele concurează pentru mai multă energie, atrage atenția preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Vor fi constrângeri, vor exista mai multe presiuni inflaționiste din această cerere adăugată de mărfuri și energie în special”, a declarat Lagarde la Forumul Economic Mondial.

În această săptămână, la Forumul Economic Mondial de la Davos, au existat ample dezbateri pe tema economiei Chinei, ridicându-se problema dacă decizia Beijingului de a pune capăt politicii sale zero-Covid va aduce mai multă sau mai puţină inflaţie.

Redeschiderea economiei Chinei va crește inflația în Europa

În timp ce unii experți susțin că deoarece lanţurile de aprovizionare sunt restabilite, redeschiderea ar putea atenua unele dintre presiunile inflaţioniste cu care s-a confruntat Europa în ultimele luni, alții, printre care și Christine Lagarde, sunt de părere că țara va consuma mult mai multă energie și prin urmare se va adăuga presiunilor inflaționiste în curs.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Redeschiderea economiei este ceva care va fi pozitiv pentru China în mare parte, ceva care va fi pozitiv pentru restul lumii, dar vom avea o presiune inflaţionistă asupra multora dintre noi, pur şi simplu pentru că nivelul de energie care a fost consumat de China anul trecut a fost cu siguranţă mai mic decât ceea ce vor consuma în acest an.

Cantitatea de GNL [gaz natural lichefiat] pe care ei o vor cumpăra din restul lumii va fi mai mare decât ceea ce am văzut şi nu există atât de multă capacitate neutilizată în ceea ce priveşte petrolul şi gazele”, a spus Lagarde vineri, la Davos.

De aceeași părere este și Agenţia Internaţională pentru Energie care a atras atenția firmelor europene cu privire la faptul că s-ar putea confrunta cu costuri mai mari atunci când caută să achiziţioneze gaze naturale în acest an, din cauza concurenței mult mai ridicate.

Inflația rămâne o provocare pentru majoritatea statelor

În acest context, inflația devine una dintre cele mai mari provocări a statelor europene și deși datele recente arată o încetinire a inflaţiei totale, aceasta rămâne cu mult peste ţinta de 2% a BCE.

În decembrie, rata inflației a ajuns la 9,2%, a doua încetinire lunară consecutivă a creşterilor de preţuri în zona euro, potrivit news.ro.