BCE - un nou instrument pentru sprijinirea statelor-membre supraîndatorate

BCE - un nou instrument pentru sprijinirea statelor-membre supraîndatorate Dobânzi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Banca Centrală Europeană încearcă să ajute economiile vulnerabile din zona euro de „atacurile” piețelor, pentru a evita o escaladare a costurilor de finanțare și „fragmentarea” achiziției de datorie guvernamentală.

Prin reinvestiții mai flexibile în obligațiuni în cadrul programului de achiziții de urgență din timpul pandemiei, PEPP, dar și prin introducerea unui nou instrument, BCE va încerca să sprijine economiile cele mai vulnerabile de „atacurile” piețelor pentru a evita o escaladare a costurilor de finanțare și „fragmentarea” achiziției de datorie guvernamentală în zona euro, scrie Naftemporiki.

„Consiliul guvernatorilor a decis să aplice flexibilitate în reinvestițiile portofoliului PEPP pentru a asigura funcționarea mecanismului de transmitere a politicii monetare”, se arată în comunicat după ședința de urgență de astăzi, care a durat trei ore. „În plus, Consiliul de Administrație a decis să acorde mandat comisiilor competente din cadrul Sistemului European al Băncilor Centrale, împreună cu serviciile BCE, să accelereze proiectarea unui nou instrument anti-fragmentare”.

BCE a evitat reactivarea oficială a PEPP, dar în esență a readus acest program în prim-plan prin consolidarea reinvestirii. Anterior, surse bancare au comentat pentru publicația noastră că acest program este un instrument esențial în mâinile băncii centrale pentru detensionarea randamentelor obligațiunilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Transmitere inegală a politicii monetare

În comunicat se mai arată că pandemia a lăsat „slăbiciuni persistente în economia zonei euro, ce au ca rezultat, de fapt, o transmitere inegală a normalizării politicii monetare”. Andrew Cunningham, economist-șef la Capital Economics, a comentat că oficialii BCE „par să ia acum amenințarea creșterii randamentelor obligațiunilor mult mai în serios decât la întâlnirea de joia trecută”.

Mario Centeno, membru al Consiliului de Administrație al BCE și guvernator al Băncii Centrale a Portugaliei, a recunoscut că BCE nu se aștepta la o inflație atât de mare și că va trebui să își ajusteze politica. Însă normalizarea politicii monetare se va face prin creșteri treptate ale dobânzii, care nu vor provoca turbulențe și a dat asigurări că banca centrală nu va ezita să acționeze pentru a sprijini statele membre vulnerabile. (Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR)