Românii care plătesc în funcție de ROBOR vor avea rate mai mici din februarie. Indicele, la cel mai mic nivel din ultimele luni

Românii care plătesc în funcție de ROBOR vor avea rate mai mici din februarie. Indicele, la cel mai mic nivel din ultimele luni Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Indicele ROBOR, în funcție de care se calculează ratele la unele credite în lei, a ajuns la 7,09%, astfel că românii vor plăti mai puțin la bancă în luna februarie, spre deosebire de cei care au optat pentru IRCC.

Românii care au credite în lei, pe care le-au contractat îniante de luna mai a anului 2019, vor plăti în februarie rate mai mici. Indicele ROBOR în funcție de care se calculează acestea a scăzut la cel mic nivel din ultimele cinci luni și a ajuns la 7,09%. În funcție de valoarea creditului oamenii vor plăti rate mai mici cu până la maxim 200 de lei.

Chiar și așa ratele la creditele în lei rămân în continuare mari, deoarece unele dintre ele au crescut în ultimul an și cu 1.000 de lei pe lună. În plus, analiștii economici spun că este posibil ca scăderea ROBOR să nu fie una de lungă durată. Se estimează că acest indice nu va mai coborî la valorile din anii trecuți și va rămâne undeva la 6-7%, spre deosebire de cei care au optat pentru IRCC, care este în creștere de la 2,36%, când a fost introdus, la 5,71% în T3 din 2022.

Negociere cu banca

Românii au la dispoziție câteva alternatice pentru a plăti rate mai mici la credite. Prima dintre ele este negocierea cu banca și refinanțarea împrumutului. Unele băncii sunt dispuse să acorde chiar și o dobândă fixă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Soluția pentru reducerea ratelor este aceea de a merge la bancă și de a negocia condiții mai bune. În general, în cazul în care se merge la o altă bancă, refinanțarea costă între 2.000 și 4.000 de lei, dar dacă se merge la propria bancă, nu ar trebui să existe costuri în plus”, a spus Irina Chițu, analist financiar.

Dacă nu se ajunge la o înțelegere cu banca, românii se pot adresa Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare. „Am avut aproximativ 260 de cereri înregistrate doar în luna ianuarie și s-au constituit aproximativ 60 de dosare“, a afirmat Liviu Fenoghen, director CSALB.

Reprezentanții instituției pot negocia direct cu banca, dar nu toate solicitările sunt acceptate. În general, băncile nu sunt dispuse să schimbe condițiile de creditare în cazul împrumuturilor luate prin programul Prima Casă.

Refinanțare în euro

Reprezentanții Coface le recomandă românilor afectați de creșterea IRCC să încerce o altă soluție, respectiv o refinanțare a creditelor în moneda euro, dat fiind că dobânzile sunt mai mici.

„Nu ne puteam aştepta să avem dobânzi mici 30 de ani de acum încontinuu. Deci sunt momente în care apare o creştere temporară a costului de finanţare. Cine are credite cu IRCC va plăti o rată dublă faţă de ce a plătit anul trecut. Din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie este refinanţarea pe euro anul acesta. Pentru că Eurirobul-ul, chiar dacă va creşte, nu va ajunge la nivelul dobânzilor ROBOR sau IRCC de la noi”, a explicat Iancu Guda, service director în cadrul Coface.