Vremuri grele pentru românii care vor să-și cumpere case în rate. Băncile dau mai puține credite ipotecare

Vremuri grele pentru românii care vor să-și cumpere case în rate. Băncile dau mai puține credite ipotecareSursa foto; Arhiva EVZ

Situația de pe piața creditelor bancare este de natură să descurajeze românii care intenționau să-și achiziționeze locuințe în baza unor împrumuturi. Creșterea indicilor ROBOR și IRCC pune presiune pe cei care au rate de plată, iar băncile sunt mult mai stricte în aplicarea regulilor de acordare a împrumuturilor ipotecare.

Românii care doreau să-și achiziționeze o locuință cu plata în rate, prin credite bancar, se confruntă cu o situație dificilă. Pe fondurl creșterii dobânzilor, a indicilor IRCC și ROBOR, instituțiile financiare sunt mult mai stricte în aplicarea regulilor de creditare. Mulți clienți ai dezvoltatorilor imobiliari s-au trezit într-o situație dificilă, mai ales dacă au apucat să plătească avansuri pentru viitoarele case, în baza promisiunii că vor primi credit bancar.

În 2023, BNR a majorat dobânda de referinţă cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,75% la 7%. Iar acest lucru va avea consecință creşterea dobânzii interbancare ROBOR şi a dobânzilor la credite.

În noul context economic, având în vedere creșterea dobânzilor, băncile sunt mult mai atente la cei cărora le acordă împrumuturi. Aceasta deoarece sumele acordate sunt raportate la valoarea ratelor pe care clienții urmează să le plătească, dar și la veniturile acestora. Or, în ultimele luni, pe baza datelor din T3/2022, ratele au crescut cu 30 până la 50%.

În multe cazuri sumele maxime pe care băncile le vor acorda, sub formă de credite, vor fi mai mici față de estmările inițiale, potrivit Ziarului Financiar. În cazul celor aflaţi la limită cu gradul de îndatorare de 40% pe familie, băncile nu mai acceptă acordarea de noi credite. Pe de altă parte, unele instituții bancare au început să reducă marja fixă pentru a oferi în continuare şansa clienţilor de a contracta un credit ipotecar, conform Capital.

Guvernul lansează programul Noua Casă

În acest context, Ministerul Finanţelor Publice a anunțat că va lansa nouă etapă a programului de creditare Noua Casă pentru românii care vor să-și cumpere locuințe. Plafonul maxim de garanții va fi de 1,5 miliarde de lei. Este al cincisprezecelea an consecutiv în care se desfășoară programul guvernamental care le-a dat posibilitatea românilor să-și cumpere locuințe cu credite garantate de stat.

„Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ministerul Finanţelor facilitează achiziţia unei locuinţe, alocând un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui Program, respectiv 1,5 miliarde de lei. Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor şi beneficiarilor în anul 2022 şi pe tendinţele pieţei imobiliare şi a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023”, a anunțat Ministerul Finanțelor Publice.

Programul Prima Casă/ Noua Casă a fost lansat de Guvernul României, în anul 2009, iar până în prezent a adunat 330.875 de garanţii şi promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanţarea.

Ne puteți urmări și pe Google News