Cei care au plătit avansul pentru locuințe s-au trezit cu un anunț de la bănci. De ce nu li se mai acordă creditele

Cei care au plătit avansul pentru locuințe s-au trezit cu un anunț de la bănci. De ce nu li se mai acordă crediteleRate Sursa: Arhiva EVZ

Din păcate pentru tinerii care doresc să-şi cumpere o locuinţă, anul 2023 vine cu o înăsprire a condițiilor de creditare. Odată ce băncile își refac calculele pe noile valori ale dobânzilor, mult mai mari, încep să respingă dosarele de credite deoarece romanii nu ar mai putea să plătească ratele din salarii, chiar dacă au dat un avans.

Aşadar, toţi românii care au dat avans deja la bancă pentru a-și cumpăra locuințe au fost informați de instituțiile bancare nu li se va mai aproba creditul pentru casă deoarece nu se mai încadrează la noul nivel al IRCC.

Noul nivel al IRCC a făcut un nou salt de la 4,06%, la 5,71%, iar asta înseamnă o creștere a ratelor creditelor ipotecare a românilor, care sunt legate de acest indice.

Creditele nu vor mai putea fi accesate, chiar dacă avansul a fost dat

În ultimul an, tot mai multi romani care aveau credite ipotecare legate de ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele luate înainte de luna mai 2019, au optat pentru o refinanțare sau trecerea la noul indice, pentru a putea face faţă plaților.

De la 1 ianuarie 2023 acesta va ajunge de la 4 % la 5,71 %, practic crește și gradul de îndatorare al persoanei respective care ia creditul, pentru că rata este mult mai mare și, dacă se întâmplă să mai aveți un alt credit, s-ar putea și cu avansul dat să nu vă mai încadrați.

De exemplu, la un nivel de 5,71% al IRCC, pentru un credit ipotecar de 200.000 lei, pe o perioada de 30 de ani, cu o marja a băncii de 2,5%, rata va ajunge la aproape 1.500 lei, însemnând un plus de aproximativ 300 lei faţă de rata calculată la nivelul de 4,06%, conform unei simulări pe platforma Conso.

În același timp, pentru un credit ipotecar de 250.000 lei, pe o perioada de 30 de ani, cu aceeași marjă a băncii, rata va fi 1.869 lei, iar pentru un credit ipotecar de 300.000 lei, pe o perioada de 30 de ani, cu aceeași marja a băncii, rata va fi de 2.243 lei, diferența rămânând aceeași.

Cum sunt ratele ipotecare legate de ROBOR

Dacă se ia în considere cel mai mic nivel al ROBOR, de 1,5% in iulie 2021 si cel mai mare nivel atins în august 2022, de 8,14%, diferența la ratele creditelor ipotecare este de peste 900 lei, însemnând aproape o dublare a ratelor românilor care aveau creditele ipotecare legate de ROBOR.

Băncile nu au răspuns la solicitarea ZF referitoare la numărul de dosare care nu se mai califică pentru creditare sau care au fost respinse şi ce s-a întâmplat în cazul în care clienții au dat avansul, în cazul unui credit ipotecar, şi nu se mai califică pentru creditare.

Ne puteți urmări și pe Google News