Vești proaste pentru românii care au schimbat indicele ROBOR cu IRCC în contractele de credit în primele opt luni ale anului

Vești proaste pentru românii care au schimbat indicele ROBOR cu IRCC în contractele de credit în primele opt luni ale anului Sursa foto: EVZ

La începutul anului 2022 indicele era la 3,02%. Creşterea indicelui a început în data de 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, iar ulterior a avut o evoluţie oscilantă, cu episoade de scăderi, dar tendinţa generală a fost de creştere. Ce trebuie să ştie toți românii care au credite la bănci?

Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC încep deja să regrete legerea făcută. Robor la trei luni este în continuă scădere de când băncile au fost luate în vizor de Consiliul Concurenței, însă analiștii spun că anul viitor indicele IRCC se va dubla și va fi chiar mai agresiv decât ROBOR.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele populaţiei în lei contractate înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele companiilor în lei, a scăzut vineri la 7,85%, de la 7,88% joi, arată datele BNR. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală.

Indicele ROBOR la 12 luni a coborât la 8,27%, de la 8,28%

Indicele de referinţă îşi reluase creşterea odată cu anunţul BNR din octombrie privind ridicarea dobânzii-cheie la 6,25%, de la 5,5%, însă după majorarea dobânzii-cheie din noiembrie, de la 6,25% până la 6,75%, tendinţa ROBOR a fost preponderent descendentă. Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât vineri la 8,04%, de la 8,08% joi. Indicele ROBOR la 12 luni a coborât la 8,27%, de la 8,28% joi.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.

IRCC ar putea ajunge la 6% în primul trimestru al anului 2023, când va fi reactualizat indicele, și la 8% în al doilea trimestru, astfel acesta va depăși ROBOR. Peste 26.000 de persoane fizice au optat pentru schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC din contractele de credit în primele opt luni ale anului. Din fericire, această schimbare este ireversibilă.

Experții FMI cer limitarea costurilor bugetare

Măsurile de atenuare a impactului creșterii prețurilor, în special în ceea ce privește energia, ar trebui să fie temporare și să vizeze persoanele cele mai vulnerabile, pentru a limita costul bugetar al acestora și pentru a nu împiedica conservarea energiei. Pentru a reface spațiul fiscal și a sprijini împrumuturile de pe piață pentru finanțarea bugetului, trebuie introduse fără întârziere politici de reducere a deficitului fiscal pe termen mediu.

Acestea ar trebui să includă o reformă fiscală ambițioasă pentru a se asigura că fiecare își plătește partea sa echitabilă. De asemenea, trebuie să se depună toate eforturile pentru a utiliza în mod eficient fondurile substanțiale disponibile din cadrul NGEU.

Politica monetară ar trebui să urmărească cu fermitate readucerea inflației și a anticipațiilor inflaționiste în intervalul de variație vizat de Banca Națională a României (BNR), în timp ce politicile din sectorul financiar trebuie să mențină soliditatea sistemului bancar.