Românii vor plăti rate mai mari la credite. Se anunță o nouă majorare a dobânzilor
- Ionel Sclavone
- 4 mai 2023, 13:16
Banca Centrală Europeană (BCE) urmează să anunțe o nouă majorare a dobânzilor de referință, joi, 4 mai. O astfel de măsură, creșterea dobânzilor, are drept scop temperarea inflației cu care se confruntă zona Euro. Oficialii Băncii au avertizat că este de nevoie de o nouă majorare a dobânzilor, dat fiind că nu s-a ajuns la o temperare a preţurilor de consum.
Analiștii se așteaptă, după anunțul făcut de oficialii Băncii Centrale Europene, ca actuala majorare a dobânzilor să fie mai modestă. Ei au în vedere faptul că inflația s-a mai diminuat, chiar dacă foarte puțin, iar economia a intrat pe creștere în zona euro, conform AFP. Majorarea dobânzilor urmărește temperarea nivelului inflației cu care se confruntă statele din zona euro.
Începând cu luna iulie 2022, au avut loc șase majorări de dobândă, cu câte 50 de puncte de bază. Cu toate acestea, oficialii BCE estimează că nu s-au apropiat încă de sfârşitul ciclului de înăsprire a politicii monetare.
„Nu a venit încă momentul să ne oprim din majorarea dobânzilor”, a avertizat economistul şef al BCE, Philip Lane, la finalul lunii aprilie.
Banca Centrală Europeană a decis, începând cu luna iulie a anului trecut să majoreze costul creditului cu 3,5 puncte procentuale. Reprezentanții instituției au demarat o campanie fără precedent de înăsprire a condițiilor de acordare pentru credite menită să ducă la un control asupra exploziilor prețurilor de consum.
Exemplul a fost dat, de altfel, de Rezerva Federală americană (FED) care a demarat ciclul de înăsprire a politicii monetare mai devreme. FED a decis miercuri seara cea de a 10-a majorare consecutivă a costului creditului din luna martie 2022, cu un sfert de punct procentual.
Consiliul guvernatorilor va majora dobânda
În acest context, este de așteptat ca la reuniunea de joi, 4 mai, cei 26 de membri ai Consiliului guvernatorilor BCE să analizeze datele statistice existente și să ia o decizie cu privire la procentul de majorare a dobânzii.
Ulrike Kastens, economist la DWS, este de părere că majoritatea membrilor Consiliului guvernatorilor vor fi de acord cu creșterea dobânzilor de referinţă. Pe de altă parte, economiștii speră la o majorare a costului creditului cu 0,25 puncte procentuale, după una de 0,5 puncte decisă în luna martie. În acest caz, dobânda de referinţă ar fi majorată de la 3% până la 3,25%.
Odată cu majorarea nivelului de dobândă, BCE dorește să frâneze cererea de credite imobiliare, de consum sau pentru investiţii din partea companiilor. O astfel de măsură ar putea duce la o reducere a ritmului de creștere a prețurilor.
Inflația zonei euro depășește țintele propuse
Potrivit ultimelor date statistice, rata anuală a inflaţiei aferentă lunii aprilie este peste ţinta de 2% avută în vedere de BCE. Mai mult, în loc să scadă, aceasta a crescut cu 0,1%, până la 7%, după mai multe luni de scădere.
În schimb, inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile la energie şi alimente, a scăzut pentru prima dată în ultimul an, de la 5,7% până la 5,6%, potrivit Eurostat. La aceasta se adaugă şi faptul că Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere slabă, de 0,1%, în primul trimestru. Or toți aceștia sunt factori care dovedesc vulnerabilitatea economiei din zona euro.
În opinia analiştilor, se justifică o majorare limitată a dobânzilor, dar nu o pauză în ciclul de înăsprire a politicii monetare. Ei se aşteaptă ca BCE să continue să majoreze dobânzile până în vară, când costul creditului în zona euro va atinge un punct culminant, între 3,50% şi 3,75%.