Schimbări în serviciile medicale decontate de stat. Lista completă

Schimbări în serviciile medicale decontate de stat. Lista completă Sursa Foto: Arhiva EVZ

CNAS anunță modificări modificări legislative cu privire la o serie de servicii medicale care vor fi decontate de stat. Începând cu 1 iulie se vor introduce pachete de servicii destinate atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate, având ca scop depistarea unor afecțiuni grave. Aceste pachete vor facilita diagnosticarea timpurie a cancerului, hepatitelor cronice B și C, precum și a infecțiilor cu HIV/SIDA în cazul gravidelor.

Noi servicii medicale decontate de stat. CNAS anunță modificări

Principalele modificări transmise de CNAS sunt:

  1. În asistența medicală primară, se prevede ca medicii de familie să poată trimite și pacienții neasigurați la analize și consultații de specialitate care sunt decontate de casa de asigurări de sănătate dacă suspicionează că pacientul ar putea suferi de o boală oncologică.
  2. Medicii de familie vor avea permisiunea de a emite bilete de trimitere pentru persoanele care nu au asigurare medicală pentru a fi testați pentru virusurile hepatitice B și C, precum și pentru virusul HIV la gravidă; aceste analize vor fi decontate de CAS. Deoarece aceste boli sunt grave, este esențial să se identifice rapid cazurile de infectare cu virusurile respective pentru a se lua măsurile medicale necesare și pentru a oferi pacienților acces la tratamente adecvate.
  3. Medicii de familie vor oferi bilete de trimitere pentru investigații paraclinice persoanelor care nu au asigurare ca urmare a consultațiilor preventive care fac parte din pachetul minimal de asistență medicală primară.
  4. Pentru persoanele care nu au asigurare, asistența medicală ambulatorie de specialitate clinică va oferi servicii pentru depistarea și confirmarea diagnosticului unei afecțiuni oncologice, cum ar fi consultații, proceduri diagnostice și servicii de diagnostic-caz. În plus, pentru a confirma o afecțiune oncologică, medicii de specialitate din ambulatoriu vor putea emite bilete de trimitere la analize către unitățile sanitare cu paturi și pentru spitalizarea de zi.

Ce alte modificări mai anunță CNAS

  1. Se va renunța la condiția impusă furnizorilor de servicii complexe de tip diagnostic-caz din ambulatoriu de a avea atât un ambulatoriu clinic de specialitate, cât și o structură de spitalizare de zi în specialitatea respectivă, astfel încât pacienții atât asigurați, cât și neasigurați să aibă mai mult acces la aceste servicii. Furnizorii care oferă servicii pentru care este absolut necesară această condiție fac excepție; acestea includ servicii de diagnostic-caz pentru gravidele cu risc crescut.
  2. Există posibilitatea ca unitățile medicale mobile și caravanele medicale să ofere unele servicii medicale în scop diagnostic-caz, ceea ce ar permite persoanelor din zonele izolate să aibă acces la servicii de depistare precoce a afecțiunilor oncologice, cum ar fi cancerul de sân și col uterin.
  3. În plus față de modificările aduse pachetului de servicii de la nivelul asistenței primare și de specialitate din ambulatoriul clinic, furnizorii de servicii paraclinice vor putea efectua și deconta analizele prescrise pentru persoanele neasigurate pe biletele de trimitere emise de medicii de familie și de medicii specialiști. Unitățile spitalicești vor putea deconta serviciile de spitalizare de zi acordate persoanelor neasigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică pentru

Reamintim că legislația actuală deja permite includerea persoanelor neasigurate în programele naționale de sănătate după confirmarea diagnosticului. Aceste persoane beneficiază, de asemenea, de asigurare fără a fi necesară plata contribuției, cu condiția să nu aibă venituri.

Servicii medicale, Republica Moldova

Sursa foto: Pixabay

Se introduc noi servicii medicale conexe pentru pacienții bolnavi de cancer

Deoarece starea de spirit a bolnavului joacă un rol crucial în derularea și succesul tratamentului oncologic, se vor introduce noi servicii conexe asistenței medicale ambulatorii de specialitate clinică, pentru a îmbunătăți eficiența combaterii cancerului. Aceste servicii, destinate persoanelor asigurate, includ suport psihologic specializat furnizat de psihologi cu formare complementară în psihooncologie. Printre serviciile oferite se numără consultații, consiliere, evaluare clinică și stabilirea unui plan de intervenție psihologică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recomandarea serviciilor psihooncologice va putea fi făcută de medici specializați sau supraspecializați în chirurgie oncologică, oncologie medicală, hematologie, oncologie și hematologie pediatrică, radioterapie, precum și de medici care oferă servicii de îngrijiri paliative în ambulatoriu. Până la 30 iunie 2025, va exista o perioadă de tranziție în care serviciile psihologice vor putea fi acordate bolnavilor oncologici și de către psihologi fără formare complementară în psihooncologie.

Modificările sunt făcute pentru a sprijini CNAS în Planul național de prevenire și combatere a cancerului în România, aprobat prin Legea nr. 293/2022, cu modificările și completările ulterioare.

De la 1 iulie a.c., se modifică modul de raportare și decontare a serviciilor acordate persoanelor cu suspiciune oncologică și bolnavilor de cancer la nivelul unor categorii de furnizori de servicii medicale care au contracte cu casele de asigurări de sănătate în conformitate cu acest plan.

Furnizorii menționați vor păstra înregistrări distincte cu privire la serviciile pe care aceste persoane le-au primit, iar finanțarea acestor servicii va fi făcută separat, prin documente suplimentare la contractele în vigoare.

Astfel, va exista o imagine mult mai clară a tuturor activităților efectuate pentru depistarea și combaterea cancerului, precum și a fondurilor care sunt utilizate pentru acest scop.

Românii neasigurați vor avea servicii medicale decontate

Finanțarea serviciilor de diagnosticare oncologică pentru persoanele neasigurate nu va proveni din contribuțiile plătite de asigurați. În schimb, aceste servicii vor fi finanțate din bugetul de stat, prin transferuri către FNUASS din bugetul Ministerului Sănătății. În mod similar, se vor acorda fonduri pentru testarea persoanelor care nu au asigurare pentru a identifica hepatitele cronice B și C, precum și infecția HIV la gravide.

Până la 1 iulie a.c., vor fi făcute modificări și completări la anumite acte normative subsecvente ale Contractului-cadru în scopul implementării noutăților preconizate:

  • la Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru, care vor conține o descriere detaliată a tuturor măsurilor anunțate;
  • Vor fi necesare formulare noi, cu rubrici adaptate modificărilor preconizate din Contractul-cadru, pentru biletele de trimitere la investigații paraclinice, biletele de servicii medicale clinice și biletele de internare.
  • în Ordinul CNAS cu privire la documentele justificative pentru raportarea activității furnizorilor de servicii medicale și medicamente;
  • la Ordinul MS/CNAS privind înregistrarea și raportarea statistică a pacienților în regim de spitalizare continuă și de zi

„Suntem convinși că noutățile din Contractul-cadru vor contribui substanțial la depistarea de afecțiuni grave în stadii incipiente, când șansele ca acestea să fie tratate iar bolnavul să-și continue viața normală sunt mult mai mari. Aceste noutăți au fost supuse dezbaterii publice în transparență decizională și au constituit subiectul unei serii de întâlniri ale conducerii CNAS cu partenerii din sistemul medical prevăzuți de Legea nr. 95/2006, iar unele prevederi au fost reformulate ținându-se cont de propunerile primite”, a declarat Valeria Herdea, președintele CNAS.

În plus, plafonul de referință pentru asistența medicală stomatologică și punctele actuale pentru medicina primară și de specialitate din ambulatoriu vor fi menținute în trimestrul III al anului în curs.

 

Revista presei