Schimbare mult așteptată. Impozitul pe imobilele cu destinație mixtă va fi mai simplu

Schimbare mult așteptată. Impozitul pe imobilele cu destinație mixtă va fi mai simplu Sursă foto: Arhiva EvZ

Una dintre cele mai controversate legi, care afecta milioane de români, ce privitoare la imobilele cu destinație mixtă, se modifică

Parlamentul a schimbat regulile. Dispare raportul de expertiză și urmează ca impozitul pe imobilele cu destinație mixtă să fie impus doar pe baza unei declarații. Și fără obligația unui raport periodic.

Proiectul de lege adoptat de parlament și votat de toate partidele prevede ca impozitul pe imobilele cu destinație mixtă să nu mai fie impus și calculat pe baza unui raport de expertiză, acesta urmând a fi înlocuit cu o declarație pe proprie răspundere.

Astfel, dacă la adresa unui imobil este înregistrat un domiciliu fiscal, al unei persoane juridice, iar cheltuielile cu utilitățile revin, conform contractului și conform situației de fapt, în sarcina persoanei juridice, atunci impozitul clădirii se calculează ca și când clădirea este utilizată în scop nerezidențial.

Ne puteți urmări și pe Google News

În situația în care în imobil se desfașoară activități mixte, respectiv rezidențiale, cât și economice (nerezidențiale), încadrarea impozităriii acelei clădiri este determinată de delimitarea spațiului care este folosit în scopuri rezidențiale, repectiv nerezidențiale.

Cum se va calcula impozitul

Dacă suprafețele utilizate nerezidențial, în scop economic, nu sunt delimitate în mod contractual, atunci conform art. 459 din Codul Fiscal, impozitul este determinat de cine plătește utilitățile înregistrate la respectiva clădire. Dacă utilitățile sunt plătite de către persoana fizică (proprietarul), atunci clădirea este impozitată in regim rezidențial, iar dacă sunt plătite de către persoana juridică, atunci clădirea este impozitată în regim nerezidențial. Atunci când suprafețele sunt delimitate contractual, cu scop mixt, determinarea impozitului se face prin depunerea la autoritatea locală a unui raport de evaluare al unui evaluator autorizat de către ANEVAR, document ce trebuie refăcut și redepus la fiecare 5 ani.

Autorii proiectului legislativ arată că în practică s-au întâlnit cazuri în care delimitarea nu putea fi făcută de către evaluator, astfel proprietarii fiind obligați sa declare întreaga suprafață în regim de impozitare nerezidențială, această situație majorând chiria persoanei juridice.

Pentru încurajarea activității antreprenoriale, înlăturarea birocrație și clarificarea legislației existente, proiectul prevede ca imobilele să poată fi încadrate ca fiind „clădiri cu destinație mixtă” fără a fi nevoie de documentație cadastrală și fără întocmirea unui raport de evaluare la fiecare 5 ani. În acest caz, suprafața folosită va fi indicată prin declarație pe propria răspundere, cu condiția ca cheltuielile cu utilitățile să nu fie înregistrate în sarcina persoanei care desfășoara activitatea economică, prevede proiectul de lege.

Proiectul propunea inițial ca prevederile să se aplice pentru spațiile mici din cadrul clădirilor, de până la 50 metri pătrați, dar în forma finală a fost eliminat acest criteriu de suprafață.

„Considerând că pentru suprafețele clădirile rezidențiale impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0.08% - 0.2%, iar pentru suprafețele clădirilor nerezidențiale impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0.2% - 1.3% (iar în cazurile în care valoarea clădirii nu poate fi determinată, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 2% asupra valorii impozabile aplicate clădirilor rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice), încurajarea declarării clădirilor pentru destinație mixtă va aduce invariabil venituri adiționale la bugetele locale”, subliniază inițiaitorii proiectului.

Pentru a intra în vigoare, ințiativa legislativă mai trebuie promulgată de șeful statului, scrie profit.ro.