Scenarii pentru redeschiderea școlilor. Când va fi făcut anunțul oficial

Scenarii pentru redeschiderea școlilor. Când va fi făcut anunțul oficial

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că redeschiderea școlilor la 8 februarie depinde în primul rând de una din cele mai importante măsuri, vaccinarea.

Scenarii pentru redeschiderea școlilor. Ministrul Sorin Cîmpeanu a insistat că vaccinarea este una dintre măsurile importante de care ar depinde redeschiderea școlilor la data de 8 februarie.

„Nu excludem niciun scenariu, nici scenariul deschiderii în zonele în care rata de infectare este mai scăzută. Nici acela al prioritizării celor mici, grădiniţă şi învăţământ primar. Nici scenariul în care acordăm prioritate celor care susţin examene naţionale, clasele a VIII-a şi XII-a. Nici alt scenariu, nicio combinaţie între aceste scenarii.

Anunţul se va face la finalul lunii ianuarie. Cu cel puțin o săptămână înainte de data de 8 februarie, programtă pentru începerea semestrului doi”, a spus Cîmpeanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a precizat că este sigur că cele trei săptămâni din semestrul întâi vor fi online. „Ministerul Educaţiei şi Guvernul României îşi doresc să înceapă şcoala pe 8 februarie. Însă acest lucru se va face în funcţie de evoluţia ratei de infectare, după vacanţa de iarnă, care s-a încheiat ieri, 10 ianuarie. Ştim foarte bine că sunt necesare 14 zile, deci de aceea am spus că în a doua jumătate a lunii ianuarie, ultima decadă, mai exact, a lunii ianuarie, în funcţie de evoluţia ratei de infectare”, a mai declarat Cîmpeanu.

Scenarii pentru redeschiderea școlilor. Se pregătește anunțul

Ministrul Educației a precizat că aproape 50% din profesorii din învățământul preuniversitar au declarat până la această oră că vor să se vaccineze.

„Avem aproape 3 milioane de elevi și peste 500.000 de studenți în România. În urmă cu o săptămână, Guvernul a adoptat o OUG prin care limitează dreptul ministrului Educației de a introduce în sistem online școala românească la data de 8 februarie, deși ordonanța putea să prevadă și o dată mai îndepărtată”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Guvernul dorește redeschiderea grabnică a școlilor

Acest lucru, a adăugat el, „s-a făcut pentru a demonstra că Guvernul României își dorește deschiderea cât mai grabnică a școlilor”.

„Această deschidere se va face sub rezerva analizei evoluției situației epidemiologice, principalul parametru, și bineînțeles să avem și campania de vaccinare”, a declarat Cîmpeanu la Antena3.

Ministrul Educației a precizat și despre disponibilitatea de vaccinare în rândul dascălilor.

„Am lansat o interogare în tot sistemul de educație, către toți cei 340.000 de angajați ai sistemului de învățământ cu privire la disponibilitatea de vaccinare”

„Nu ne sunt indiferente măsurile luate de alte state care se confruntă cu această situație”.

„Un lucru foarte important, pe care doresc să-l spun: predarea online generează pierderi oriunde, în orice sistem de educație. Sunt inevitabile, pentru că sunt pierderi structural”.

„Ca să fii la școală, trebuie să ai școlile deschise”

„Sigur, la acestea se adaugă și pierderi circumstanțiale: lipsă de echipamente, lipsă de internet, lipsă de pregătire.

„Pentru a putea fi recuperate pierderile generate de procesul de predare online, evident, trebuie să fii la școală. Nu poți să recuperezi ceva pierdut în online, tot în online. Ca să fii la școală trebuie să ai școlile deschise. De aceea, am spus că niciun scenariu nu va fi exclus”, a spus ministrul Educației.

Vaccinarea descălilor, prioritară

Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre care este, în opinia sa, măsura cea mai importantă de care depinde o eventuală deschidere a școlilor la data de 8, luna viitoare.

„În primul rând, mă bucur că s-a înțeles că vaccinarea personalului din învățământ trebuie să fie prioritară. În momentul de față este prioritară. Am lansat o întrebare cu privire la disponibilitatea de vaccinare - așteptăm răspunsul final în data de 15 ianuarie, după-amiază”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Aproape 50% din personalul preuniversitar dorește vaccinare

„Aproape 50% din personalul din învățământul preuniversitar dorește vaccinare. Și deja sistemul universitar a ajuns la 60%. Excluzând cadrele didactice care sunt și medici și care s-au vaccinat deja”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.