Evenimentul Zilei > Actualitate > Scandalul gunoiului din București se mută în sectorul 2. Au mai rămas doar 3 luni
Scandalul gunoiului din București se mută în sectorul 2. Au mai rămas doar 3 luni

Scandalul gunoiului din București se mută în sectorul 2. Au mai rămas doar 3 luni

Un nou scandal al gunoiului se prefigurează în Sectorul 2 al municipiului București, unde locuitorii și primăria reclamă prețurile foarte mari practicate de operatorii de salubritate.

Un nou scandal al gunoaielor este pe cale să explodeze în Sectorul 2, condus de primarul Radu Mihaiu. Primăria Sector 2 mai are trei luni la dispoziție pentru a selecta un operator de salubritate. Licitaţia pentru serviciul de salubritate publică din sector ar fi trebuit să se încheie pe 1 martie, însă termenele au fost prelungite, după cum relatează Antena 3.

Municipalitatea şi compania de salubritate negociază o înțelegere cu privire la prețul de ridicare a deșeurilor, însă nu par să ajungă la un compromis. Nimeni nu poate spune care va fi deznodământul Și dacă bucureștenii care locuiesc pe raza acestui sector vor plăti mai puțin. Reprezentanții primăriei și ai operatorului de salubritate nu au reușit să ajungă la un numitor comun, în ciuda nenumăratelor runde de negociere.

Dat fiind că nu s-a ajuns la nici o înțelegere licitaţia pentru atribuirea acestui serviciu, de salubrizare, a fost prelungită până la 1 iunie.

Prețul este contestat de Primărie

Primarul Sector 2, Radu Mihaiu, susține că prețul trebuie stabilit în baza unei licitații, astfel încât să ajungă la cel practicat la nivelul celorlalte sectoare.

„Preţul optim ar trebui să fie stabilit prin licitaţie, dar până la licitaţie, sperăm să ajungem să fim la nivelul celorlalte sectoare. Faptul că avem o singură groapă de gunoi, duce automat ţinând cot de acest principiu că poluatorul plăteşte înseamnă că şi cetăţenii, din păcate, vor plăti mai mult”, spune Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, conform sursei citate.

Până la 1 iunie, Municipalitatea îşi doreşte să rezolve problema, însă dacă nu se va întâmpla acest lucru se va aplica actuala metodă de calcul pentru pentru ridicarea gunoiului. Astfel, pentru un tomberon de 240 litri o persoană ar trebui să plătească 60 de lei pe lună, iar o familie de patru persoane, ar trebui să achite 240 de lei.

Primăria susţine că a comandat un studiu pentru a calcula densitatea gunoiului dintr-un tomberon, care ar fi diferită la casă și la bloc. În baza formulei rezultate se va calcula un preț corect, cred reprezentanții primăriei, mult mai mic decât cel practicat în prezent.

Oamenii sunt nemulțumiți

În sectorul 2 sunt practicate cele mai mari tarife de salubritate din București, iar acest lucru a stârnit nemulțumire în rândul locuitorilor.

„Sunt o grămadă de hotărâri care nu ne convin. Nici asta nu ne convine, dar nu avem ce face”, spune un bucureştean din Sectorul 2, conform Antena 3.

O altă femeie susține că ar trebui să se pună la dispoziția locuitorilor recipiente pentru colectare selectivă.

„În primul rând, ar trebui să ni se pună la dispoziţie, separat cartoane, separat sticlă pentru a putea să reciclăm”, spune nemulţumită o femeie.