Evenimentul Zilei > Actualitate > Scandalul din Jandarmerie a ajuns la Parchetul Militar. Concursul de la Prahova anchetat de procurori
Scandalul din Jandarmerie a ajuns la Parchetul Militar. Concursul de la Prahova anchetat de procurori

Scandalul din Jandarmerie a ajuns la Parchetul Militar. Concursul de la Prahova anchetat de procurori

Parchetul Militar va investiga condițiile în care a fost organizat examenul organizat la Inspectoratul de Jandarmi Prahova. Cercetările urmăresc felul în care 11 candidați au obținut punctaj maxim, în urma contestațiilor, după ce inițial le-au fost date alte teste decât cele oficiale, de concurs.

Parchetul Militar a fost sesizat după ce 11 candidaţi, care s-au înscris la examenul de la Inspectoratul de Jandarmi Prahova au primit alt test, iar nu pe cel unic de concurs. Aceștia au primit note foarte mici, iar după ce au făcut contestații lucrările lor au fost notate cu punctaj maxim. Sesizarea către Parchetul Militar a fost făcută de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, conform B1 TV

Conducerea Jandarmeriei susține că există suspiciuni rezonabile că patru angajaţi din cadrul Inspectoratului Judeţean Prahova ar fi responsabili pentru situaţia creată.

„În urma verificărilor efectuate de către o comisie din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Prahova a fost sesizat Pachetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti cu privire la existenţa suspiciunii rezonabile de săvârşire a unor fapte de natură penală, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către 4 angajaţi ai I.J.J. Prahova”, se arată într-un material transmis News.ro.

Concluziile Inspectoratului General al Jandarmeriei

Conform sursei citate, examenul a fost supravegheat video. Comisia de la București a verificat, situaţiile care au influenţat acţiunile celor implicaţi în organizarea concursului. Concluziile controlului au fost transmise și procurorilor militari.

„Comisia de anchetă nu a identificat indicii sau fapte de corupţie, dar Jandarmeria va susţine orice anchetă din partea autorităţilor competente pentru o clarificare completă a incidentului”, susțin reprezentanții instituției.

Oficialii Jandarmeriei Române au explicat că decizia de a nota pe cei 11 candidați cu nota maximă, după contestații, a fost luată de către comisia de admitere de la nivelul Inspectoratului General. Aceștia s-au prevalat de o dispoziție a Direcţiei Generale Management Resurse Umane din 30 august 2021.

Nu a fost luată în considerarea posibilitatea reluării examenului pentru cei 11 candidaţi sau în integralitate, deoarece nu există bază legală.

Jandarmi
Sursa foto. EVZ

Scandalul de la Inspectoratul de Jandarmi Prahova

Mai mulţi candidaţi la examenele organizate în şcolile de subofiţeri de jandarmi de la Fălticeni şi Drăgăşani au obţinut nota 10 după contestaţii. Aceasta în condiţiile în care evaluările iniţiale arătau note de 2 sau 3. Situaţia se regăseşte în cazul a 11 candidaţi recrutaţi de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Prahova.

Jandarmeria Română a justificat ce s-a petrecut invocând o eroare la Prahova. Astfel, candidaţii înscrişi la examen au primit un alt test, iar nu pe cel unic de concurs. La reverificarea lucrărilor s-a constatat această eroare, de aceea lucrările au fost notate cu punctajul maxim.