Evenimentul Zilei > EVZ Special > Scandalul datelor de la Ministerul Sănătății a ajuns la DIICOT. Voiculescu va fi chemat la audieri
Scandalul datelor de la Ministerul Sănătății a ajuns la DIICOT. Voiculescu va fi chemat la audieri

Scandalul datelor de la Ministerul Sănătății a ajuns la DIICOT. Voiculescu va fi chemat la audieri

Proaspăt demis din funcție, Vlad Voiculescu va trebui să dea cu subsemnatul la DIICOT, unde va fi audiat în dosarul datelor scurse din Registrul de vaccinare. A fost scandalul principal din scurtul, dar agitatul mandat al fostului ministru.

DIICOT a început urmărirea penală in rem, după sesizarea lui Florin Cîțu privind accesarea datelor de la Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) de către echipa ministrului recent demis, Vlad Voiculescu. Fostul ministru al Sănătății va fi chemat la audieri, a anunțat jurnalista Adina Anghelescu la  Antena 3.

Pe 9 aprilie, Corpul de control al premierului a sesizat Parchetul General în legătură cu accesarea Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV) cu parola Ministerului Sănătății. Corpul de control al lui Florin Cîțu a demarat o verificare a modului în care a fost accesată baza de date de către consilierul onorific al ministrului Vlad Voiculescu, Ștefan Voinea.

Conflictul de la care a pornit un diferend de proporții

Scandalul a pornit în luna martie, când baza de date a fost făcută publică pe site-ul data.gov.ro. Astfel s-a putut vedea că existau centre de vaccinare cu circuit închis, la care aveau acces așa-numiții „esențiali” și familiile lor, a relatat Europa Liberă. De asemenea, a ieșit la iveală și faptul că între județe exista o diferență mare în ce privește testarea. În martie, aceste informații au generat un scandal public. S-a dovedit că cel care a sesizat premierul a fost coodonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Conform Corpului de Control al premierului, Ministerul Sănătății a nominalizat 4 reprezentanți care au avut acces la datele din platformă, utilizând contul „monitorizare_minister”. Nu a existat însă un act administrativ de delegare/încredințare a unor atribuții, de stabilire a responsabilităților și a limitelor de competență sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă, se arăta în comunicatul instituției.

Datele de vaccinare sunt sau nu cu circuit închis? Voiculescu s-a apărat invocând principiul transparenței

În replică, Ministerul Sănătății a susținut, într-un comunicat de presă, că informațiile ”pe care le putea accesa din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) nu erau secretizate, iar consilierul onorific al lui Vlad Voiculescu avea dreptul să le acceseze fără vreo formalitate suplimentară”.

Pe 10 martie, Florin Cîțu a declarat că nu a fost consultat de către ministrul Sănătății, la acel moment, Vlad Voiculescu, în legătură cu publicarea datelor despre vaccinare sau despre testări. Mai mult, premierul a spus că a aflat din presă că informațiile respective au fost făcute publice.

De cealaltă parte, Vlad Voiculescu a invocat principiile și a susținut, pe Facebook, că „transparența nu este doar un cuvânt, e un principiu fundamental în care cred. Cineva va trebui să găsească un motiv pentru care să nu mai publicăm aceste date, nu noi să oferim un motiv pentru care facem un gest 100% normal”.

Citește și Vlad Voiculescu a pornit cel mai mare atac la adresa PNL și a lui Florin Cîțu

STS intervine în scandalul creat de Voiculescu. ”Nu introduce și nu gestionează aceste date”

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.