Scandalul AstraZeneca ia amploare. Mai multe state europene suspendă vaccinarea. Răspunsul companiei

Scandalul AstraZeneca ia amploare. Mai multe state europene suspendă vaccinarea. Răspunsul companiei Sursa foto Dreamstime

Scandalul AstraZeneca ia amploare după ce mai multe state europene au decis să suspende vaccinarea cu acest tip de vaccin anti-COVID. Pe de altă parte, compania dă asigurări că produsul este sigur.

Scandalul AstraZeneca ia amploare.

Administrarea vaccinului AstraZeneca a fost suspendată în mai multe state europene. Alte țări, printre care și România, au suspendat doar anumite loturi din produsul distribuit de compania farmaceutică, În toate cazurile decizia a fost luată din cauza reacțiilor adverse. Cele mai grave reacții adverse semnalate au fost cazurile de tromboză care au survenit în zilele următoare inoculării.

Tot mai multe țări încep manifeste rezerve în legătură cu acest vaccin anti-COVID dezvoltat de compania AstraZeneca.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un lot de vaccinuri distribuit în mai multe țări a fost oprit de la administrare. Este vorba despre lotul ABV 5300, 1,6 milioane de doze de vaccine. Doze din acest lot de vaccinuri au ajuns în 17 țări din Uniunea Europeană. Este vorba despre Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda.

Statele care au oprit administrarea vaccinului AstraZeneca

Anumite state au luat decizia de suspendare temporară a imunizării cu vaccinuri din lotul respectiv. Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație. Forul european va decide dacă și cum noile informații vor afecta autorizarea acestui vaccin în UE.

Scandalul AstraZeneca amploare

Austria a deschis lista statelor care au suspendat vaccinul, pe 8 martie. Decizia a fost luată în urma morţii unei infirmiere care fusese vaccinată cu acest vaccin. Femeia în vârstă de 49 de ani a murit din cauza unei insuficiente coagulări a sângelui.

În regiuna Piemont, din Italia, autoritățile au suspendat vaccinarea cu lotul ABV5811. Decizia a fost luată după ce un profesor a murit la scurtă vreme după imunizare. Olanda a suspendat vaccinarea cu acest ser pentru două săptămâni. De asemenea, măsuri similare au fost adoptate în Danemarca, Austria, Islanda, Norvegia și Irlanda. Bulgaria le-a urmat exemplul, vineri.

Sâmbătă, trei angajaţi din domeniul sanitar din Norvegia, vaccinați cu serul AstraZeneca, au fost internaţi în spital. Aceștia prezentau sângerare, cheaguri de sânge şi un nivel scăzut al trombocitelor, au anunţat autorităţile norvegiene.

Luni, Germania a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca, „cu titlu preventiv”, în urma semnalării unor efecte secundare. Anunțul a fost făcut de Ministerul german al Sănătăţii. Institutul Paul-Ehrlich, care consiliază Guvernul Angelei Merkel, consideră că sunt necesare noi examene. Vor fi cercetate mai multe cazuri de tromboză.

Italia și Franța au anunțat că suspendă, de asemenea, vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca. Agenţia italiană a medicamentului (AIFA) a anunţat că a decis să interzică folosirea vaccinului AstraZeneca. Măsura a fost luată cu titlu de precauţie şi în mod provizoriu, în aşteptarea unei decizii EMA.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franța suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca Covid-19. Măsura va fi în vigoare, pentru 24 de ore, până la adoptarea unei decizii privind siguranța acestuia de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

„Autoritatea europeană, EMA, va prezenta mâine (marţi) după-amiază un aviz cu privire la folosirea vaccinului (...). Decizia pe care am luat-o în conformitate cu politica noastră europeană este de a suspenda din precauţie vaccinarea. Sperăm la o reluare rapidă, dacă avizul EMA o permite”, a declarat şeful statului francez.

Germania suspendă vaccinarea cu vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford

OMS susține vaccinarea cu AstraZeneca

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat vineri că nu există vreun motive pentru a renunța la vaccinul AstraZeneca. Anunțul a fost făcut după ce mai multe state europene decis, din motive de precauţie, să suspende administrarea sa.

„Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca”, „nu există vreun motiv de a nu-l utiliza”, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS. Aceasta a susțnut un briefing de presă la sediul din Geneva al organizaţiei.

Potrivit spuselor sale, experţii OMS analizează informaţiile despre formarea de trombi. Deocamdată nu a fost stabilită nicio legătură de tip cauză-efect.

„Orice alertă de securitate trebuie să facă obiectul unei anchete”, a subliniat Margaret Harris.

Ea a precizat că sunt studiate toate alertele de securitate în legătură cu utilizarea acestui vaccin, însă nu există restricții de utilizare.

Scandalul AstraZeneca amploare

Probleme și în Norvegia cu vaccinul AstraZeneca. Trei cadre medicale internate de urgență

Răspunsul companiei

După ce vaccinul AstraZeneca a fost indicat drept responsabil pentru apariția mai mult cazuri de tromboză, oficialii companiei au luat atitudine. Reprezentanții companiei au transmis un răspuns oficial în legătură cu acest subiect.

„Urmare a îngrijorărilor recente ridicate în legătură cu evenimentele trombotice. AstraZeneca dorește să ofere reasigurarea cu privire la siguranța vaccinului COVID-19, pe baza dovezilor clare științifice. Siguranța este de o importanță capitală, iar compania monitorizează continuu datele de siguranța a vaccinului.

O analiză atentă a tuturor datelor disponibile privind siguranța de la peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană (UE) și Marea Britanie cu vaccin COVID-19 AstraZeneca nu a evidențiat un risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă (TVP) sau trombocitopenie, în niciun grup definit de vârstă, sex, lot sau o anumită țară”, se arată într-un comunicat al companiei.

Scandalul AstraZeneca ia amploare

AstraZeneca a explicat că până în prezent, în UE și Marea Britanie au existat 15 evenimente TVP și 22 cazuri de embolie pulmonară. Acestea au fost raportate în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul.

„Aproximativ 17 milioane de persoane din UE și Marea Britanie au primit pana acum vaccinul nostru. Iar numărul cazurilor de rapoarte de cheaguri de sânge în acest grup este mai mic decât sutele de cazuri așteptate in populația generală. Natura pandemiei a condus la o atenție sporită a fiecărui caz individual raportat. Și mergem dincolo de practicile standard pentru monitorizarea siguranței medicamentelor autorizate în raportarea evenimentelor de vaccinare. Aceasta pentru a asigura siguranța publică”, a declarat Ann Taylor, reprezentantul AstraZeneca.

AstraZeneca-Oxford este unul dintre cele trei vaccinuri folosite în UE, în prezent. Un al patrulea vaccin împotriva COVID-19, Johnson&Johnson, a primit undă verde de la autorităţile europene. Acesta urmează să fie distribuit în a doua parte a lui aprilie.

 

Citește și: 

AstraZeneca, trasă de urechi de UE. Un comisar european acuză

Răspunsul companiei AstraZeneca în urma scandalului reacțiilor adverse

 

Scandalul AstraZeneca amploare. Photo 213325784 © Cristian Storto - Dreamstime.com