Evenimentul Zilei > International > AstraZeneca, trasă de urechi de UE. Un comisar european acuză
AstraZeneca, trasă de urechi de UE. Un comisar european acuză

AstraZeneca, trasă de urechi de UE. Un comisar european acuză

Comisarul european pentru Industrie Thierry Breton a afirmat că Uniunea Europeană își va putea respecta țintele stabilite cu privire la vaccinările împotriva Covid-19. Și asta în pofida întârzierii livrărilor vaccinurilor AstraZeneca în condițiile în care compania Pfizer produce o cantitate mult mai mare decât era planificat.

AstraZeneca trasă de urechi de UE. Comisarul spune că întârzierile sunt „inacceptabile”, dar nu s-a pus încă problema ca AstraZeneca să fie dată în judecată.

AstraZeneca a anunțat, vineri, că va încerca să livreze statelor membre UE 30 de milioane de doze de vaccin până la sfârșitul lunii martie. Adică mult mai puține față de obligațiile contractuale inițiale, de 90 de milioane, și față de angajamentul făcut luna trecută, de a livra 40 de milioane de doze.

Întârzierea celor de la AstraZeneca este „inacceptabilă”

Într-o declarație făcută duminică la radioul francez Europe 1, Breton a afirmat că întârzierea celor de la AstraZeneca este „inacceptabilă”, însă până acum nu există niciun plan de a da în judecată compania.

„Vestea bună este că, deşi există întârzieri cu AstraZeneca, nu vom întârzia cu programul nostru de vaccinare în primul trimestru. Pfizer produce mai mult, mult mai mult decât era planificat, şi ne va livra mai mult”, a spus comisarul european.

Liderii UE au fost criticați pentru lansarea lentă a campaniilor de vaccinare în comparație cu alte țări. Și asta din cauza unui proces mai lung de aprobare și cumpărare a vaccinurilor dar și din cauza întârzierilor apărute în mod repetat în procesul de livrare.

Noua ţintă referitoare la livrările de vaccinuri ale AstraZeneca depinde de autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE. Aceasta trebuie să aprobe aprovizionarea de la o fabrică din Olanda, arătă un document intern, citat sâmbătă de Reuters, informează Digi24.

Breton a spus că AstraZeneca are probleme cu testarea, ceea ce reprezintă un semn al problemelor de logistică, şi a îndemnat consiliul de administraţie al companiei să ia măsuri.

Și livrările în România au fost mai mici decât ce era în contract

AstraZeneca trasă de urechi de UE. Și livrările către România au fost mai mici. Am primit mai puține doze decât cele prevăzute.

AstraZeneca susține că face eforturi pentru a-și îndeplini angajamentul de a livra cantitățile de vaccin promise pentru toate țările Uniunii Europene. Numai că a menționat că procesul de fabricație este unul complex și se așteaptă ca, în perioada următoare, să existe o variație. Atât în frecvența cât și în ceea ce privește numărul de doze livrate.