Acuzat de lentoarea vaccinării în cadrul UE, Bruxelles-ul reacționează. Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri un acord cu laboratoarele BioNTech și Pfizer pentru furnizarea, în martie, țărilor UE, a patru milioane de doze de vaccin suplimentare. Aceste doze vor fi disponibile “înainte de sfârșitul lunii” în plus față de livrările deja prevăzute și vor fi distribuite proporțional populației din statele membre, se precizeaza într-un comunicat.

“Acest lucru va ajuta statele membre în eforturile lor de a stăpâni răspândirea noilor variante” ale virusului și va contribui la “restabilirea liberei circulații a bunurilor și persoanelor”, s-a felicitat Ursula von der Leyen. Comisia se declară îngrijorată de mai multe “puncte fierbinți” în UE în ce priveste contaminarea, precum “Tirolul în Austria, Nisa și Moselle în Franța, Bolzano în Italia și anumite părți din Bavaria și din Saxa în Germania”. În multe state membre numărul de infectari și de spitalizări a crescut în ultimele săptămâni, ceea ce le-a determinat pe unele dintre ele să impună noi controale la frontiere.

Comisia anunțase la începutul lunii februarie că așteaptă livrarea a circa 55 de milioane de doze în martie. Ea contează pe o creștere a livrărilor în trimestrul al doilea, cu 300 de milioane de doze, adică 100 de milioane mai mult pe lună în medie, potrivit estimărilor Ursulei von der Leyen dezvăluite în presa germană luni.

Trei vaccinuri au fost deja aprobate de UE, iar cel de la Johnson & Johnson ar urma să primească aprobarea Bruxelles-ului în martie. AstraZeneca s-a angajat să livreze 180 de milioane de doze europenilor în trimestrul al doilea, iar Pfizer-BioNTech trebuie să furnizeze cel puțin 75 de milioane, potrivit unui acord adițional semnat cu Bruxelles-ul, în plus față de volume necunoscute care figurează în primul contract. Pentru Moderna, cifrele nu sunt cunoscute.

Traducere: Rador