Scandal pe taxa de clawback. Prețul medicamentelor va exploda dacă Guvernul nu va interveni la timp
- Mihai Soica
- 31 ianuarie 2023, 18:23
Patronatul din industria de Medicamente din România a reacționat virulent, după ce Comisia Europeană a cerut revizuirea celebrei taxe ”claw-back”, adică majorarea acesteia. Premierul Nicolae Ciucă este chemat să intervină în această chestiune
Companiile producătoare de medicamente, apreciază că această revizuire a taxei claw-back reprezintă o reală tragedie pentru pacienţii români şi un risc major pentru viitorul industriei farmaceutice din România.
”În acord cu Tratatul privind funcţionarea Comisiei Europene această solicită anularea taxei clawback de 15% stabilită de Parlamentul României în 2020. Această solicitare, dacă nu este abordată cu profesionalism de către Guvernul României, va genera discontinuităţi mult mai mari decât în prezent în aprovizionarea pacienţilor cu medicamente din producţia internă, punând sub semnul întrebării continuarea activităţii majorităţii producătorilor de medicamente din ţară”, se arată în comunicatul transmis marţi, de PRIMER.
Ce reprezintă taxa de clawback
Pentru cine nu știe, taxa de clawback reprezintă o taxa pe venituri, unică, care se aplică doar în industria de medicamente, și care, în România, se plătește începând cu anul 2011
”Aşadar, apare un fenomen pervers, medicamentele nu se pot scumpi, însă vor dispărea din piaţă, pentru că aplicarea unei taxe clawback în creştere va duce la prăbuşirea rentabilităţii produselor farmaceutice, iar producătorii nu vor avea altă soluţie decât să le scoată din portofoliu. Acest fenomen a dus deja la retragerea multor produse din nomenclator şi creează reale probleme pacienţilor în a-şi asigura continuitatea la tratamente”, mai spun cei din patronatul industriei de medicamente.
În România este cea mai mare taxă din Europa
Majorarea taxei de clawback, care în prezent, în țara noastră este de 15 la sută, va duce la majorarea prețului la medicamente. Alte țări din Uniunea Europeană, precum Ungaria, impun o astfel de taxă, de 8 la sută, și doar pentru companiile de profil care realizează profituri foarte mari.
”Pentru comparaţie, o taxă similară a fost introdusă doar recent în Ungaria, ca şi o taxa de solidaritate, însă ea are o valoare de maximum 8% şi doar pentru cifre de afaceri foarte mari. În România, producătorii plătesc taxa clawback de 15%, disproporţionat de mară, taxa fiind la cel mai înalt nivel din UE”, mai afirmă cei de la patronatul PRIMER.
De asemenea, un alt efect al majorării acestei taxe va fi reprezentat de cel al creșterii importurilor de medicamente scumpe.
De asemenea, o bună parte din populația României, în special pensionarii cu venituri mici, nu vor mai avea acces la medicamentele prescrise pentru tratarea bolilor de care suferă din cauza costurilor foarte mari ale acestora.
România încasează trei miliarde pe an
Din această taxă clawback, România, încasează anual un venit de peste trei miliarde euro. Ințial s-a spus că banii vor merge pentru a se susține activitatea sanitară din țară, dar acum nu mai este foarte clar dacă banii au această destinație.
Dragoș Damian de la Terapia Cluj, a explicat pentru EvZ că medicamentele ieftine, produse în România vor avea cel mai mult de suferit.
”La medicamente, prețurile sunt impuse de Ministerul Sănătății și nu pot crește. Și asta înseamnă că orice taxă suplimentară va lovi automat în profitul companiilor. Asta în condițiile în care toate costurile de producție au crescut. Noi aici vorbim de medicamente fabricate în România, cu prețuri foarte ietfine. Orice taxă suplimentară, pe care noi nu o putem transfera în prețul medicamentelor, care este deja impus de Ministerul de Sănătății, se va răsfrânge în profitabilitatea medicamentului care devine negativă și va fi scos din uz. Dacă aplici și o taxă de genul ăsta, va crește importul de medicamente scumpe. Această taxă a fost introdusă, inițial, pentru a domoli consumul de medicamente, dar apoi s-a aplicat la toate medicamentele”, a spus Dragoș Damian.