ȘANTAJ LA GUVERN. Morți contra taxa de clawback! Dedesubturile crizei de imunoglobulină ies la iveală. CAMPANIA "MEDICUL DE GARDĂ"
- Dan Andronic
- 7 decembrie 2017, 05:32
Șantaj la Guvern. Marile firme producătoare de medicamente au provocat crize în sistemul de sănătate prin retragerea unor medicamente de pe piață, într-o tentativă de a forța Guvernul să renunțe la taxa de claw-back. Acest lucru a devenit evident în scandalul generat de lipsa imunoglobulinei care a dus la moartea unor oameni.
Fiind unul din cei care au scris pentru prima dată despre exportul paralel de medicamente și interesele uriașe care sunt în sistemul de sănătate, cârdășia dintre companiile pharma și puterea politică, aseară am reacționat pe Facebook la scandalul imunoglobulinei:
Criza imunoglobulinei este de fapt un șantaj al multinaționalelor care fabrică și importă medicamente asupra guvernului. Morți contra taxa de clawback! Un test la care guvernul a cedat. Ce alte crize urmează? Ăsta-i mesajul secret al crizei despre care EvZ scrie de două săptămâni. În zilele următoare vom publica întreaga tărășenie. Campania "Medicul de Gardă" revine. P.S. Nu vă așteptați ca ambasadele sau DNA-ul să intervină. Sunt de parte ticăloasă a presiunii.
Lucian Duță, fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a reacționat imediat:
Sper sa reusesti sa arați ca adevarata corupție este la nivel statal! Iar ea chiar produce crime oribile ! Adevarul trebuie spus o data pt totdeauna: pacienții mor pentru ca la mijloc este o afacere de cca 1,5 mld de euro pe an! O afacere murdara, ascunsa de ochii publicului și care este dirijata de marii păpușari !
Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății a comentat și el aseară printr-o postare pe Facebook:
Inteleg ca domnul Tudose a decis exact ce spuneam aseara ca vor cere distribuitorii, profitand de situatie: eliminarea taxei clawback! Este exact ce isi doresc companiile pharma. Toate companiile pharma. Se deschide cutia pandorei si asta poate duce la un dezastru fie pentru celelalte produse farmaceutice (care vor trebui sa imparta sarcina intre ele), fie pentru buget (daca sarcina pt medicamentele exceptate va ramane in curtea statului). Daca s-a facut o exceptie acum pt produsele din plasma, maine ar putea sa vina la rand produsele oncologice, antibiotice, si apoi altele si altele. Unde ne oprim? Introducerea unui mecanism de pret diferit (a unui pret mai mare) pt Lista Medicamentelor Esentiale pornind de la lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii este solutia corecta, alaturi de oprirea exportului paralel si monitorizarea stocurilor. Solutia de mai sus - solutie bazata pe recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, nu pe lobby-ul local si pe deciziile luate in diverse crize - a fost deja implementata cu succes anul trecut, inainte sa fie desfiintata de guvernul si parlamentarii PSD-ALDE.
Ce este taxa de clawback? Taxa de clawback impune producătorilor de medicamente - nu distribuitorilor și nici farmaciilor - să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurari. Este un mecanism de suprataxare a companiilor producătoare de medicamente prin care se strâng la buget 350 de milioane de euro care sunt folosiți exclusiv la plata medicamentelor pentru pacienți. Această taxa a stârnit nemulțumirea giganților pharma care au făcut tot ce era posibil pentru a sili guvernul să renunțe la ea. Ultima tactică este aceea a retragerii complete de pe piață românească a unor medicamente.
Jurnalistul Alexandru Căutiș mi-a atras atenția că a scris recent un articol în Kamikaze:
"De aproape un an, se tot răspândește ideea că lipsa unor medicamente din România este cauzată de exportul paralel. În fapt, medicamentele sunt retrase de pe piața românească chiar de către producătorii lor, nu dispar din cauza exportului paralel. Producătorii își folosesc puterea dominantă din piață pentru a negocia cu statul prețurile dorite pentru medicamentele lor. Unii producători au profituri mai mari de trei ori față de PIB-ul României, își permit campanii în mass-media care să intimideze chiar și un ministru(...)
Autoritățile au tergiversat reglementarea prețului și a compensării medicamentelor importate paralel, probabil tot sub presiunea producătorilor care nu doresc o concurență pe piață. Tocmai lipsa medicamentelor importate paralel în România este cea care întărește puterea de negociere a producătorilor cu statul, astfel încât își permit în continuare să retragă produse, punând viața atâtor pacienți în pericol. Recent, medicamentul Trileptal, esențial pentru tratamentul epilepsiei, a fost retras de pe piață de către producător, lăsând un număr de minim 200.000 de pacienți fără tratamentul care le salvează viața. Prin importul paralel s-a reușit achiziționarea acestui medicament dintr-un alt stat UE, care ar putea fi pus la dispoziția pacienților români, dacă autoritățile ar aproba rapid compensarea Trileptalului importat paralel."
Tot articolul AICI