Șapte polițiști au fost uciși în urma unui atac al grupării ISIS. Autoritățile sunt pe urma atacatorilor

Șapte polițiști au fost uciși în urma unui atac al grupării ISIS. Autoritățile sunt pe urma atacatorilor Sursa foto: Arhiva EVZ

Atacurile grupării jihadiste Stat Islamic continuă, iar duminică, în urma unui atac, șapte polițiști au fost uciși, dintre care un ofițer. Cu toții se aflau într-un camion și se îndreptau spre nordul Irakului.

Atacul nu a fost până acum revendicat de gruparea teroristă, însă autoritățile cred că ei au fost responsabili. Explozia bombei a avut loc în apropierea satului Shalal al-Matar, în împrejurimile Kirkuk, potrivit unui polițist ce a vorbit sub protecția anonimatului.

Gruparea teroristă Stat Islamic a ucis mai mulți polițiști

Momentan, unul dintre atacatori a fost ucis, iar autoritățile se află pe urmele celorlalți. Morțile celor șapte polițiști, dintre care și un ofițer au fost confirmate de un responsabil din Ministerul de Interne.

Statul Islamic a cunoscut ascensiunea în Irak și Siria în 2014 și deși irakienii au declarat victoria militară împotriva grupării jihadiste în 2017, aceștia sunt încă prezenți și acționează pentru scopul lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși forțele de securitate anunță constant moartea jihadiștilor în diverse atacuri, se pare că acțiunile lor de combatere a terorismului nu sunt suficiente. Potrivit raportului ONU din ianuarie 2022, Stat Islamicşi-a menţinut capacitatea de a lansa atacuri într-un ritm regulat”.

Din grupare fac parte în jur de 6.000 – 10.000 de persoane, aceștia fiind prezenți atât în Irak, cât și în Siria, potrivit știripesurse.ro.

ISIS a folosit arme chimice în Irak

Cel mai recent raport al ONU cuprinde noi probe ale utilizării armelor chimice de către gruparea jihadistă în timpul autoproclamatului său califat. Statul Islamic „a fabricat şi produs rachete şi mortiere chimice, muniţii chimice pentru lansatoare de rachete, ogive chimice şi dispozitive explozive artizanale”, se arată în raport.

Membrii Unitad este echipa de anchetatori responsabilă să facă Statul Islamic să răspundă pentru crimele sale. Aceștia au afirmat că au primit „probe testimoniale, digitale şi documentare” referitoare în special la utilizarea armelor chimice în Irak în timpul califatului, între anii 2014-2019.

Printre produsele utilizate figurau „fosfură de aluminiu, clor, bacteria Clostridium botulinum, cianura, nicotina, ricinul şi sulfatul de taliu”, iar în urma folosirii acestora, cetățenii aflați în zonele afectate se confruntă cu diverse maladii cronice, cancer și tulburări de reproducere, informează Agerpres.