ISIS plănuia să atace Europa cu arme chimice. Cum a fost împiedicată gruparea să comită masacre

ISIS plănuia să atace Europa cu arme chimice. Cum a fost împiedicată gruparea să comită masacre Sursa foto: Arhiva EVZ

Gruparea teroristă Stat Islamic (ISIS) a vrut să comită atacuri chimice în Europa, iar astfel a determinat SUA să lanseze o operaţiune de asasinare a principalului expert al organizaţiei în acest tip de armament, potrivit unei investigaţii publicate de cotidianul american The Washington Post.

Începând cu 2014, după ce gruparea teroristă a declarat crearea unui „califat'' în Siria şi Irak, liderul Statului Islamic de la acea vreme, Abu Bakr al-Bagdadi, s-a întâlnit cu expertul în arme chimice Salih al-Sabawi, un inginer format în Rusia şi care în trecut îl ajutase pe dictatorul irakian Saddam Hussein să-şi construiască arsenalul chimic.

Al-Bagdadi i-a propus atunci lui Al-Sabawi să lucreze pentru Stat Islamic, cu obiectivul ca gruparea să-şi creeze propriul arsenal, iar inginerul a acceptat, potrivit unor rapoarte ale serviciilor de informaţii.

Astfel, au început ceea ce reprezentanţi americani şi kurzi irakieni au calificat drept eforturi pentru construirea celui mai mare arsenal de arme chimice şi, posibil, biologice aflat în mâinile unui grup terorist.

Ne puteți urmări și pe Google News

În șase luni, sub conducerea lui Sabawi, Stat Islamic a ajuns să producă gaz muștar, o armă chimică din epoca Primului Război Mondial, precum și bombe și rachete pline cu clor.

„Se uitau în special la Europa de Vest”

Intenția lui Sabawi, au spus oficialii americani actuali și foști, care au fost intervievați de cotidian, a fost de a crea un stoc mare format din mai multe tipuri de agenți chimici și biologici pentru a fi folosit în campanii militare precum și în atacuri teroriste împotriva marilor orașe ale Europei.

Se uitau în mod special la Europa de Vest”, a spus un înalt oficial american care cunoaște operațiunile Statului Islamic.

Cotidianul american a folosit de rapoartele de informaţii ale kurzilor sirieni, precum şi o anchetă a ONU, care a avut acces la documente ale SI, pentru a putea scrie investigaţia.

Activităţile lui Al-Sabawi în cadrul SI au creat îngrijorare, astfel că forţele de operaţiuni speciale ale SUA au lansat în 2015, în colaborare cu 'peshmerga' (forţe militare kurde irakiene), un atac pentru a-l asasina pe expert şi a pune astfel capăt programului cu arme chimice.

Al-Sawabi a murit în urma unui atac realizat de un aparat de zbor american, cel mai probabil o dronă, la finalul lunii ianuarie a anului 2015, la Mosul, în Irak.

Oficialii americani au putut să-i monitorizeze naveta zilnică de la laboratorul său de la Universitatea Mosul până la casa lui, într-un cartier rezidențial numit al-Mithaq, la aproximativ șase mile distanță.

Au avut loc peste 20 de atacuri chimice ale grupării teroriste

Totuşi anchetatorii au dovedit că au avut loc 20 de atacuri chimice realizate de SI între ianuarie 2015 şi aprilie 2017, cu gaz muştar şi clorină, în Irak şi Siria.

Cel mai grav episod, lângă Taza Khurmatu, un oraș kurd la sud de Kirkuk, a rănit între 600 și 1.000 de persoane în martie 2016.

În investigaţia de la Washington Post se arată că prin intermediul „supravegherii electronice”, oficialii americani au aflat în 2014 că Al-Sabawi a lucrat la dezvoltarea unui nou tip de armament pe bază de ricină şi toxină botulinică şi că avea totodată planuri să folosească antrax.

De asemenea, în investigaţie se precizează că anchetatori ai ONU au putut confirma că SI i-a transferat lui Al-Sabawi câţiva prizonieri pe care să-i folosească pe post de cobai în testele lui şi că Al-Bagdadi i-a pus la dispoziţie un laborator în cadrul Universităţii din Mosul, potrivit Agerpres.