Un ostatic ISIS a povestit tortura la care a fost supus: „Ne-au dat nume de câini”

Un ostatic ISIS a povestit tortura la care a fost supus: „Ne-au dat nume de câini”ISIS. Sursa: Arhiva EVZ

Un colaborator italian luat ostatic de ISIS a detaliat „regimul de pedeapsă” pe care l-a îndurat după capturarea sa. Ea vine pe fondul procesului federal american al lui El Shafee Elsheikh, un fost jihadist britanic acuzat de luare de ostatici și conspirație pentru a comite o crimă ca parte a unui grup militant ISIS.

Elsheikh a susținut că nu a făcut parte din grup, care ar fi torturat și decapitat un număr de ostatici în Siria, precum și preluarea a peste 20 de ostatici occidentali între 2012 și 2015. Răpitorii erau cunoscuți ca „Beatles” datorită accentelor lor britanice și îi poreclau John, Paul, George și Ringo

Federico Motka a fost ținut captiv de călăii ISIS timp de 14 luni. În timpul procesului lui Elskeikh, Motka a descris condițiile după ce a fost luat ostatic lângă granița dintre Turcia și Siria în 2013; mai precis, explicând „cutia”. El a spus, conform New York Post: „Ne-au dat nume de câini. Trebuia să venim și să răspundem imediat”, altfel va fi bătut de răpitorii săi.

Motka este primul ostatic supraviețuitor care a depus mărturie la procesul lui Elsheikh. Alți doi lucrători umanitari – Peter Kassig și Kayla Mueller – au fost luați ostatici, împreună cu patru americani, inclusiv jurnaliștii James Foley și Steven Soloff, toți uciși. Motka și-a amintit că a trebuit să lupte cu Foley și un alt ostatic britanic, John Cantile. „Erau foarte încântați de asta. Eram atât de slabi și spulberați încât abia ne puteam ridica brațele”.

Se crede că grupul „s-a angajat într-un model de violență fizică și psihologică împotriva ostaticilor”, folosind metode de tortură, cum ar fi șocuri electrice, execuții simulate și waterboarding pentru cei care au pierdut luptele. În ciuda negării lui Elsheikh, avocații care citează că era complet mascat când era în preajma ostaticilor, procurorii au susținut că a participat la „abuzul implacabil și imprevizibil”.

Unul dintre criminali a fost ucis

Apărarea lui Elsheikh a descris dovezile guvernului ca fiind „inconsecvente și neconvingătoare”, argumentând că el nu era membru al așa-numiților „Beatles”, ci era în schimb un „simplu luptător ISIS”. El a atribuit planificarea crimelor ostaticilor lui Mohammed Emwazi, cunoscut sub numele de Jihadi John, care a fost ucis într-o lovitură cu dronă din SUA în 2015.

Ceilalți doi pretinși „Beatles” – Aine Davis sau „Paul” și Alexanda Kotey sau „Ringo” – sunt reținuți în Turcia și, respectiv, în SUA. Kotey a pledat vinovat în septembrie anul trecut, primind închisoare pe viață fără eliberare condiționată, potrivit Uniland News.

Ne puteți urmări și pe Google News