Sânziene. Ritualul pe care îl fac femeile pentru noroc în dragoste

Sânziene. Ritualul pe care îl fac femeile pentru noroc în dragoste Sursa foto; Arhiva EVZ

Sânziene. Pe 24 iunie, în calendarul popular sunt celebrate Sânzienele, o sărbătoare păgână. Se spune că numele vine de la Santa Diana, zeița romană a vânătorii și pădurii. În Dobrogea, Muntenia și Moldova, această sărbătoare se numește „Drăgaică”.

Ritualul pe care îl fac femeile de Sânziene

Sânziana sau Drăgaica, se plimbă prin văzduh și pe pământ, cântând și dansând. Sânziana este considerată o zână bună, care binecuvântează recoltele. Pe vremuri, ea era numită„Regina Holdelor“. Sânzienele dau miros florilor și leac plantelor tămăduitoare, așa cum dau bob spicelor de grâu. Se mai spune că Sânzienele le ajută pe femeile necăsătorite să își găsească alesul și să facă un copil.

Sânziene

Sânziene. Sursa foto Wikipedia

În dimineața de Sânziene, fetele se spălau cu rouă pe față și făceau fierturi din plante aromate pentru frumusețe și bunăstare. Tradiția mai spune că fetele singure trebuie să facă farmece în dragoste pentru a îl atrage pe bărbatul dorit. Oamenii care muncesc în această zi pierd protecția acestor zâne și vor fi blestemați tot anul.

Pe vremuri se juca Drăgaica

Pe vremuri se juca Drăgaica. Se îmbrăcau două fete mari, una în costum bărbătesc, cu numele Drăgan, și alta în costum femeiesc. Acestea jucau pe la casele vecinilor. ca și călușarii. Ele mergeau din casă în casă cu un steag împodobit cu basmele, usturoi, spice de grâu și ierburi.

Ne puteți urmări și pe Google News

În satele sud-dobrogene, fetele aruncau pe acoperișul casei cununile din flori de sânziene. Dacă una dintre cununi atingea hornul se spunea că acestea urmează să se căsătorească și să își întemeieze o familie.

Fetele singure dorm cu un buchețel din flori sub pernă

În noaptea de Sânziene, fetele singure dormeau cu un bucheţel din aceste flori sub pernă pentru a își visa alesul. Se spune și că femeile care poartă în păr flori devin mai atrăgătoare şi interesante. Pe vremuri, fetele erau udate de flăcăii, care umblă prin sat din zorii zilei cu flori de sânziene la pălării.

O altă tradiție populară la sat spune că îndrăgostiţii care fac împreună baie în râu sau în mare de Sânziene vor avea o căsnicie liniștite, copii sănătoși și că se vor iubi toată viața.