Sânzienele sau Drăgaica: Ce trebuie să facem în această noapte
- Antonia Hendrik
- 23 iunie 2024, 16:37
Sânzienele sau Drăgaica este o sărbătoare creștină care este dă startul începutului verii agricole. Această sărbătoare este presărată cu tot felul de tradiții în funcție de regiune. Imediat după această mare sărbătoare urmează Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Sânzienele sau Drăgaica: Ce trebuie să facem în această noapte
Sânzienele sunt presărate cu multe obiceiuri care mai de care mai interesante, în funcție de zonele țării. Dar totul se învârte în jurul acestei nopți, când românii tin cu dinții la câteva tradiții transmise de generații întregi.
Sânzienele sunt percepute de către creștini ca fiind zâne bune. Dar în anumite situații ele pot fi și rele. Din acest motiv românii se feresc să încalce unele reguli transmise din generație în generație.
În această zi de sărbătoare nu este bine să lucrezi la câmp, acasă sau în grădină. Tradiția spune că dacă faci aceste munci atragi asupra ta și a familie tale ghinionul.
Un obicei aparte este cel al focului
Sunt și astăzi zone din România care păstrează tradiția „focului de Sânziene”. Mai exact, bărbații care aprind focul la noapte trebuie să poarte un fel de brâu făcut din pelin care trebuie apoi aruncat în foc pentru a arde toate relele. Și nu este totul, bărbații curajoși sar peste foc și dacă nu se ard înseamnă că vor avea parte de un an fără necazuri.
Tot în această noapte, tradiția spune că înflorește „floarea albă de ferigă”. Este o plantă care aduce mult noroc celui care o descoperă. Un alt obicei arată că oamenii trebuie să facă zgomote mari pentru a alunga spiritele rele din casă.
Iar cea mai fascinantă poveste despre această noapte este că cerurile se deschid. Este momentul în care apar Sânzienele în mici grupuri și încep să cânte și să danseze.
Gospodinele au grijă să pună crengute de arațar în colțurile întunecate ale casei, în prag, pe pervazul ferestrelor pentru a nu putea intra duhurile rele, potrivit crestinortodox.ro.