Putin și-a manifestat marți sprijinul față de un amendament propus de parlamentara Valentina Tereșkova, prima femeie cosmonaut din lume, scrie AP.

Aceasta a avansat ideea de a elimina limitarea la două a numărului de mandate sau de a-i acorda lui Putin permisiunea de a candida din nou la viitoarele alegeri prezidențiale, după adoptarea noii Constituții, asemenea oricărui cetățean.

Putin s-a arătat favorabil posibilității de a candida din nou, dacă acest lucru este aprobat de către Curtea Constituțională. Mandatul actual al președintelui este de șase ani, și va expira în 2024. Liderul rus a spus că este de acord cu o „resetare” a numărătătorii mandatelor, după ce noua Constituție va fi aprobată.

„Existența însăși a unei oportunități pentru președintele actual (de a fi reales), dată fiind personalitatea sa majoră, ar constitui un factor stabilizator pentru societate”, a spus Valentina Tereșkova de la microfonul Dumei de Stat.

Președintele Dumei, Viaceslav Volodin, a anunțat o pauză de 90 de minute, pentru a cântări propunerea, afirmând că Putin va veni personal la parlament.

„Amendamentul Tereșkova a fost înaintat cu solicitarea de a-l consulta pe actualul președinte”, a spus Volodin.

Propunerea Tereșkovei contrazice cele afirmate de Putin acum câteva zile despre posibilitatea de a rămâne ca președinte și după 2024:

„De ce nu doresc să elimin limitele? Nu de mine mi-e frică, doar n-o să-mi pierd capul, nu este vorba despre mine”, a declarat Putin vineri la o întâlnire cu activiști și muncitori la Ivanovo.

„Stabilitatea, dezvoltarea liniștită a țării ar putea să fie mai importante acum, însă mai târziu, când țara va deveni mai încrezătoare și oamenii mai bogați, va fi categori necesar să adoptăm rotația la guvernare.”

 

Te-ar putea interesa și: