Salata de icre din comerț, mai periculoasă pentru organism decât ai crede
- Iulia Moise
- 31 ianuarie 2025, 14:29

Salata de icre este prezentă în raioanele supermarketurilor, în tot felul de cutii și cutiuțe cât mai atrăgătoare. Pentru cei care nu reușesc să se decidă asupra unui anumit sortiment, Dragoș Pătraru le oferă ajutor. Dar din ce sunt, de fapt, realizate aceste produse?
Ingredientele din salata de icre, adevărate otrăvuri
În România, consumatorii se confruntă cu dificultăți atunci când vine vorba de ingredientele salatelor de icre disponibile în comerț. Motivul? Multe dintre acestea sunt greu de înțeles, iar deciziile de cumpărare sunt adesea influențate de aspectul ambalajului și de preț.
Conform etichetelor, numeroase salate de icre de pe rafturi conțin ingredientul denumit „icre tarama”. Totuși, mulți consumatori sunt înclinați să creadă că acest termen se referă la icrele provenite de la o anumită specie de pește, dar realitatea este diferită.
„Icre tarama”, icre de calitate inferioară
Acest tip de icre are o calitate inferioară și provine de la mai multe specii de pești, care sunt apoi amestecate. Dragoș Pătraru a analizat diverse sortimente de salate de icre din comerț și a făcut publice listele ingredientelor pentru unele dintre produsele disponibile în supermarketuri.
„Mi se pare incredibil că producătorii înșiră tot felul de mențiuni, poze cu pescari, cu icre și recomandări de servire, dar nu încerci să faci partea cu ingrediente lizibilă. Nu e valabilă pentru toți. Pe cutiile mai mari a fost mai ușor, dar la cutiile mai mici e munca naibilui.
Lucrăm la o listă cu aceste lucruri pe care le-am tot observat de când facem această rubrică și lista asta vrem să o prezentăm Comisiei Parlamentare pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și Servicii Specifice. Poate parlamentarii nu merg în supermarket. Poate nu știu toate astea. Când trimiți șoferul după icre negre și șampanie scumpă, e greu să afli că oamenii au probleme în a citi etichetele”, a afirmat Dragoș Pătraru.
Ingrediente icre de crap - Pescado Grup România
Ingrediente pentru salata cu icre de crap: icre și ceapă provenite din Uniunea Europeană și din afara acesteia. Produsul este distribuit de Pescado Grup România.
- ulei vegetal de floarea soarelui
- apă
- 9% icre tarama sărate – cod negru, cambula aurie, hering, cod de Atlantic, cod de Pacific
- 2% icre de crap sărate
- ceapă
- suc concentrat de lămâie
- acidifiant
- acid citric
- sare
- agenți de îngroșare
- conservanți
- arome
- colorant.

salata de icre / sursa foto: arhiva EVZ
„Dezastru. Îmi este și frică să gust. Nu ar trebui ca această etichetă să intre la înșelăciune? Trebuie să întreb Protecția Consumatorilor. Cum adică icre de crap cu 2% icre de crap?”, a adăugat Dragoș Pătraru, potrivit cancan.ro.
Salata de icre Doripesco - Delta din Carpați
Iată ce include salata de icre Doripesco – Delta din Carpați (100 de grame):
- ulei vegetal de floarea soarelui 72,9%
- icre de crap 5,3%
- icre tarama (icre neformate de la specii din familia Cyprinidae, Percidae) 10,7 %
- apă carbogazoasă
- sare
- acidifiant: acid citric
- conservanți: acid sorbic, benzoat de sodiu
Salata de icre de crap și ceapă Bonito
Ce ingrediente are salata cu icre de crap și ceapă Bonito, distribuită de Pescado Grup:
- ulei vegetal de floarea soarelui
- apă
- 9% icre de crap sărate
- 6% ceapă
- 5% icre tarama sărate – hering, cod negru, cod de Atlantic, cod de Pacific
- suc concentrat de lămâie
- pesmet
- acidifiant: acid citric, conservanți, sorbat de potasiu, bezoat de sodiu, acetat de sodiu
- arome, colorant