Salarii mai mari pentru „gestionarii“ banilor UE

Salarii mai mari pentru „gestionarii“ banilor UE

Salariile funcţionarilor implicaţi în gestionarea fondurilor europene vor creşte, iar contestaţiile la licitaţiile pentru proiectele finanţate din fonduri UE vor fi soluţionate mai repede.

Acestea sunt câteva dintre măsurile pe care le va lua guvernul în perioada următoare, după ce a constatat lipsa personalului calificat din ministerele implicate în gestionarea banilor europeni, precum şi că întocmirea proiectelor pentru obţinerea fondurilor structurale durează foarte mult. Aceste decizii au fost luate în cadrul Comitetului Naţional de Coordonare pentru Instrumentele Structurale, care s-a desfăşurat ieri şi a fost condus de premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Astfel, contestaţiile la licitaţiile pentru proiecte din bani europeni vor avea prioritate faţă de alte contestaţii şi vor fi soluţionate după principiul primul venit, primul servit, a precizat şeful guvernului. În plus, ca întocmirea dosarelor pentru proiecte să dureze cât mai puţin, avizele de mediu vor fi emise mai repede, iar Legea exproprierii va fi modificată. 95 de proiecte, la coadă la Bruxelles Ţinta autorităţilor pentru acest an este să absorbim 2,5 miliarde de euro proveniţi atât din fonduri de preaderare, cât şi postaderare.

Guvernul a transmis, până în prezent, Comisiei Europene pentru avizare 90 de proiecte de dezvoltare regională în valoare totală de 700 de milioane de euro, şi cinci proiecte de mediu care se ridică la o valoare de 550 milioane de euro. Potrivit lui Eugen Teodorovici, secretarul de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor responsabil cu gestionarea fondurilor europene, în primul trimestru al anului vor fi trimise la Bruxelles spre avizare mai multe proiecte din domeniul transporturilor, foarte mari ca valoare. MĂSURI Încurajăm absorbţia banilor europeni > Funcţionarii publici din ministere care sunt implicaţi în gestionarea fondurilor europene vor primi salarii mai mari. Astfel, aceştia vor fi mai motivaţi să nu renunţe la funcţiile din minister pentru o mai bună remunerare la firmele de consultanţă; > Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor va rezolva mai repede contestaţiile depuse la licitaţiile pentru proiectele finanţate din fonduri UE; > Avizele de mediu vor fi obţinute mai uşor decât în prezent; > Legea exproprierii va fi modificată.

Ne puteți urmări și pe Google News