Salarii mai mari pentru demnitarii din Republica Moldova. Miniștrii primesc cele mai mari majorări

Salarii mai mari pentru demnitarii din Republica Moldova. Miniștrii primesc cele mai mari majorări Sursa foto: arhiva EVZ.

Guvernul din Republica Moldova a decis să majoreze salariile bugetarilor cu o sumă fixă, respectiv 1.300 de lei. Demnitarii însă vor avea parte de majorări suplimentare deoarece desfășoară o muncă complexă.

Guvernul din Republica Moldova a decis să majoreze semnificativ salariile angajaților din sistemul bugetar. Ministrul Muncii, Marcel Spatari a anunțat că toți bugetarii vor avea de anul viitor lefuri mai mari cu 1.300 de lei. Potrivit proiectului aprobat de Guvern, salariul minim brut în sectorul bugetar va crește de la 3.500, la 4.000 de lei.

Mai mulți bani pentru demnitari

În cazul deminitarilor majorarea va fi și mai mare, fiind cuprindă între 1.800 și 3.000 de lei. Miniștri vor ajunge să câștige pe lună peste 20.000 de lei. Președintele țării însă nu va beneficia de această majorare.

„Vor crește salariile tuturor cu 1.300 de lei, dar din câte am înțeles în legea bugetului sunt prevăzute niște corecții la calculul salariului. În Republica Moldova s-a stabilit acum câțiva ani că salariul ministrului, președintelui, prim-ministrului și deputaților trebuie să fie mai mic decât cel al secretarilor de stat. Deci s-a creat acest dezechilibru, pentru a fi exploatat politic ulterior.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru anul viitor s-a revenit la acea valoare de referință care era normală, pentru că miniștri nu primesc salarii în plic. Eu cred că un ministru sau un deputat trebuie să primească un salariu care să fie corespunzător cu complexitatea și responsabilitatea muncii. În cazul președintelui nu vor fi majorări, din păcate”, a declarat Marcel Spatari.

La privat, doar negocieri

Anunțul a creat nemulțumire în rândul angajaților din mediul privat. Ministrul Muncii le-a transmis acestora să negocieze cu angajatorii. „Pentru prima dată salariile în sectorul bugetar vor crește cu o sumă fixă pentru toți angajații. Noi încercăm prin acest mecanism să compensăm inflația. Cei care lucrează la privat trebuie să negocieze cu angajatorii și noi îi îndemnăm pe aceștia să mărească salariile.

E o perioadă de criză, dar sunt sunt companii la care vânzările nu au scăzut, ba din contră. Cei care nu au mărit salariile măcar cu rata inflației, au ales profitul“ a mai spus ministrul muncii, potrivit tv8.md.