Maia Sandu, despre lipsa comunicării a Guvernului. Nemulțumirea președintelui
- Emma Cristescu
- 16 decembrie 2022, 13:36
Președinta Maia Sancu este nemulțumită de comunicarea pe care reprezentanții Guvernului au avut-o, în special legată de înțelegerile energetice cu partea transnistreană. Ea a sugerat anumite schimbări.
Președintele Maia Sandu se distanțează tot mai mult de Guvernul PAS. Aceasta a declarat că nu știe foarte multe informații despre înțelegerile energetice cu partea transnistreană pentru că reprezentanții Guvernului au avut o comunicare precară.
Maia Sandu nu a apucat să vorbească pe tema dată cu partenerii de dezvoltare. Aceasta a mai mărturisit că nu a înțeles nici de ce Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale atacă în judecată internațională compania Gazprom.
„Nu am participat la negocieri. Am niște întrebări în raport cu condițiile în care s-a semnat acest contract, … o să discut cu Guvernul cu prima ocazie”, a spus Maia Sandu, potrivit Nexta.
Maia Sandu, nemulțumită de comunicarea Guvernului
Mai mult, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, consideră că Executivul trebuie să comunice cât mai eficient despre acțiunile întreprinse pentru asigurarea populației cu resurse energetice, dar și să prezinte opțiuni de reorganizare a sectorului energetic.
„Securitatea energetică este un element foarte important al securității țării și fiecare cetățean trebuie să fie informat despre deciziile luate in acest domeniu. Guvernul este dator să explice clar și fără întârziere toate acțiunile întreprinse pentru asigurarea cu energie electrică și gaze naturale pentru luna decembrie și perioada următoare, astfel ca societatea să înțeleagă care au fost circumstanțele și condițiile ce au determinat deciziile adoptate”, a declarat Maia Sandu.
Ea a mai declarat că este de datoria Guvernului să se ocupe de sectorul energetic și să vină cu soluții..
„Situația tot mai complicată din domeniul energetic și nevoia de a urgenta elaborarea soluțiilor pe termen mediu și lung reconfirmă necesitatea reorganizării activității Guvernului în acest domeniu, așa cum a fost menționat și la ședința Consiliului Suprem de Securitate din 24 noiembrie 2022”, a spus președinta.
Chișinăul cumpără în luna decembrie de la Centrala de la Cuciurgan 204 mii MW la un preț de 73 de dolari. În schimb, MoldovaGaz oferă părții stângi a Nistrului toate cele 5,7 milioane m3 de gaz livrate de Gazprom.