S-a lansat platforma gratuită care ajută până la 100.000 de elevi să recupereze materia pierdută în pandemie!
- Denisa Macovei
- 13 iulie 2021, 19:40
Pe 12 iulie, Narada, alături de partenerii săi lansează Nardix, o platformă de educație remedială pe care o pune la dispoziție elevilor și profesorilor în mod gratuit. Realizată în parteneriat cu Editura Didactică și Pedagogică oferă șansa unui număr de până la 100.000 de copii, din orice colț al țării, să se înscrie pe platformă, să participe până la începutul noului an școlar. Nu în ultimul rând Nardix recompensează performanța, elevii care au rezultate foarte bune la testări primesc premii dintre cele mai actractive.
Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării, anul trecut, 259.000 de copii nu au avut acces la cursurile online, din cauza lipsei tehnologiei necesare, a conectivității sau chiar a curentului electric.
Dacă materia pierdută de aceștia în pandemie nu este recuperată de urgență, decalajul sever între nivelurile de pregătire ale elevilor riscă să creeze o situație critcă, cu efect social de domino: ridicarea procentului analfabetismului funcțional în România, care este deja de 44% conform testelor PISA și crește numărul celor care abandonează școala. Situația negativă creată de pandemie în învățământ poate afecta însă pe termen lung întreaga societate, prin lipsa forței calificate de muncă și costurile enorme pe care le plătește societatea în cazul unui tânăr care renunță la școală, până la 1,2 milioane euro pe parcusul întregii vieți.
Într-o mobilizare împresionantă, pe parcursul a doar trei luni, Narada a lucrat pentru pregătirea platformei Nardix, proiect la care au participat peste 40 de profesori și de 80 de voluntari. Acest lucru a presupus digitalizarea curriculum-ului școlar pentru clasele I-VIII, la materiile română, matematică istorie și georgrafie, efort susținut de Global Vision, dar și de sponsorul principal, Cora, care a sprijinit acțiunile Narada încă de la început.
Elevii nu sunt singurii care au întâmpinat dificultăți în perioada cât școlile au funcționat online, ci și părinții, care au trebuit să găsească soluții, să împartă o tabletă între mai mulți copii sau să creeze un spațiu adecvat de învățare acasă, deși adesea nu au existat condiții. Și pentru profesori trecerea bruscă la sistenul de învățare online a însemnat o provocare. Elevii cu cele mai bune rezultate vor vedea rodul muncii lor concretizat în premii: cărți, mingi, biciclete, console etc. Platforma lansată de Narada este însă o facilitate și pentru profesorii care vor face schimb de experiență cu alte cadre didactice prin intermediul webinariilor.
„Timp de 3 luni, alături de un număr important de profesori și voluntari, Narada a făcut un efort greu de imaginat pentru a pune la dispoziție copiilor din România o platformă gratuită, care să-i ajute să recupereze materia pierdută în pandemie. Am lucrat cu toții avându-i în minte pe cei peste un sfert de milion de copii care nu au putut frecventa școala online. Pentru ei trebuie făcut ceva acum, când considerăm că este al 12-lea ceas pentru ameliorarea decalajelor de nivel de pregătire creat între elevi. Trebuie să ne unim forțele, pentru ca acești copii să nu abandoneze școala, iar generația lor să se transforme într-una de sacrificiu. Așadar, invit profesorii care au în clase elevi cu acest tip de nevoi să-i înscrie pe Naradix. Fac apel și la celelalte organizații din educație să îndrume copiii din mediile vulnerabile spre platforma de educație remedială. Împreună putem acorda o nouă șansă pentru 100.000 de elevi”, spune Andra Munteanu, cofondator Narada.
Smiley și artiștii de la HaHaHa Production au fost primii care au răspuns acestei stări de urgență din educație. „Vrem să ne luam de mână cu Narada și să aducem cât mai mulți copii din zonele defavorizate în școli. Practic, să luptăm pe timp de vară pentru o toamnă cu mai mulți copii la școală”, a spus Smiley, care își îndrumă toți prietenii și apropiații să trimită sms la 8845 cu textul „ELEV” sau sa între pe pagina campanie pentru a se alătura cauzei ca orice copil din mediile vulnerabile să primească o șansă reală la educație.