În 1879, astronomul Benjamin Gould a identificat ceea ce părea a fi un inel pe cer făcut din praf și gaz și stele tinere.  Acum, o nouă descoperire ne-a spulberat înțelegerea acestei structuri, cunoscută de 150 de ani sub numele de Centura lui Gould .

Satelitul Gaia a fost lansat în 2013 și colectează date pentru a produce cea mai precisă hartă 3D a Căii Lactee

Datele colectate de către telescopul Gaia arată că norul descoperit de către Gould face parte dintr-o structură mult mai mare, care are o lungime de 9.000 de ani-lumină, 400 ani-lumină lăţime şi care se extinde 500 de ani-lumină deasupra şi sub planul galactic

Analizând cu atenţie datele și-au dat seama că se uita la o structură a acestor regiuni interconectate, dar și la o structură care era mult mai mare decât însăși Centura lui Gould. „În schimb, ceea ce am observat este cea mai mare structură de gaz coerentă pe care o cunoaștem în galaxie, organizată nu într-un inel, ci într-un filament masiv și ondulant”, a spus fizicianul și astronomul João Alves de la Universitatea din Viena, Austria. „Soarele se află la doar 500 de ani lumină de Valul Radcliff. A fost chiar în fața ochilor noștri tot timpul, dar nu am putut vedea până acum”.

Această nouă structură gigantică a fost numită Valul Radcliff, fiind botezată după Institutul Radcliff din cadrul Universităţii Harvard

Acolo s-a desfăşurat studiul în cadrul căruia s-a făcut această descoperire. Oamenii de ştiinţă explică faptul că această structură masivă este cea mai mare „creşă stelară” din Calea Lactee, dar nu este nici pe departe una dintre cele mai mari structuri din galaxia noastră.

„Niciun astronom nu se aştepta să trăim alături de o masă de gaz uriaşă, asemănătoare valurilor – sau că aceasta formează braţul local al Căii Lactee. Am fost complet şocaţi când ne-am dat seama cât de lung şi drept este Valul Radcliffe, privind în jos deasupra ei în 3D – dar cât de sinusoidă este atunci când este privită de pe Pământ. Existenţa valului ne obligă să ne regândim înţelegerea structurii tridimensională a Căii Lactee”, explică astronomul Alyssa Goodman, co-autoare a descoperiri din cadrul Institutului Smithsonian şi directoare a Programului de Ştiinţă a Institutului Radcliffe, potrivit Science Alert.

Te-ar putea interesa și: