Evenimentul Zilei > Politica > S-a aflat ce plan are Klaus Iohannis pentru noul guvern! Dacian Cioloș a confirmat
S-a aflat ce plan are Klaus Iohannis pentru noul guvern! Dacian Cioloș a confirmat

S-a aflat ce plan are Klaus Iohannis pentru noul guvern! Dacian Cioloș a confirmat

Președintele USR, Dacian Cioloș, a dezvăluit că din punctul său de vedere, există doar patru soluții pentru criza politică din România. Nicolae Ciucă, premierul desemnat de Klaus Iohannis, le-a aflat și trebuie să decidă dacă este de acord cu ele sau va opta pentru altă variantă de formare a noului guvern.

La această situație s-a ajuns luni, după discuțiile dintre Dacian Cioloş și Nicolae Ciucă, premierul desemnat de președintele României, Klaus Iohannis. La finalul întrevederii, liderul USR nu a fost prea mulțumit de atitudinea avută de fostul ministru al Apărării.

Totuși, Cioloș a indicat că și în acest punct al negocierilor există variante pentru reactivarea coaliției de guvernare. În acest context, președintele USR a prezentat patru variante.

Rămâne de văzut dacă liberalii și Klaus Iohannis vor fi de acord cu acestea. Dacian Cioloș a creionat un scenariu în cazul în care propunerile sale nu vor avea succes.

„Domnul Ciucă mi-a prezentat mandatul de a căuta o majoritate sau o susţinere în Parlament pentru un guvern minoritar şi un program de guvernare de criză. Sentimentul meu a fost că a fost o întâlnire mai mult de formă, pentru că domnul premier ştia care este poziţia USR.

Poziţia noastră este neschimbată şi am comunicat asta domnului premier desemnat (n.r. – amintim că după demierea guvernului Cîțu, Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș pentru funcția de prim-ministru, dar acesta nu a fost susținut în Parlament).

Soluția pentru criza politică din România

sursa: arhiva EVZ

Din punctul nostru de vedere, dacă asta ar fi fost soluţia pentru România, un guvern minoritar şi un program de criză, acest lucru putea fi deja decis în urmă cu o săptămână, când noi am făcut o propunere în Parlament.

Din ceea ce mi-a spus domnul Ciucă, nu sunt mari diferenţe între ceea ce noi am propus săptămâna trecută în programul de guvernare şi ceea ce intenţionează să propună guvernul dânsului.

Noi, USR, am crezut atunci când nici PNL şi nici PSD nu au făcut o propunere de premier şi nici nu au votat propunerea noastră în Parlament, că au o altă soluţie mai bună. Am crezut că există deja o înţelegere între cele două partide, ca să vedem astăzi că PNL vine cu aceeaşi propunere pe care a respins-o săptămâna trecută.

Calcule multiple pentru noul guvern

Noi credem că soluţia pentru această perioadă pentru România este un guvern cu o majoritate în Parlament şi PNL are posibilitatea să negocieze o astfel de majoritate fie cu PSD – că a mai făcut lucrul acesta, a mai guvernat cu PSD şi a mai făcut majorităţi cu PSD -, fie cu USR, lucru pe care noi îl tot propunem de câteva săptămâni.

Credem că o astfel de majoritate ar putea susţine şi măsuri de criză, dar şi reforme de care statul român are nevoie. De aceea, din punctul nostru de vedere, soluţia este o majoritate a PNL fie cu PSD, fie cu USR. PNL trebuie să aleagă ce vrea, dacă vrea să dea un guvern ţării.

Domnul Ciucă m-a întrebat în ce condiţii noi am discuta şi negocia o eventuală refacere a coaliţiei şi i-am explicat care sunt măsurile. I-am spus că pentru noi astfel de discuţii trebuie să pornească de la un calendar de reforme asumat cu măsuri clare.

Un al doilea element ar fi un buget pe 2022, un cadru general de construire a bugetului şi priorităţi, ca să nu mai stăm după ce facem această coaliţie să discutăm în guvern cum să împărţim banii între ministere.

Atenție la al treilea element cerut de Cioloș

Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Un al treilea element, un protocol de funcţionare a coaliţiei, ca să fie foarte clar cum se pregătesc şi se iau deciziile în coaliţie, ca să evităm discuţii pe care le-am avut şi în trecut, care au dus şi la dezmembrarea coaliţiei.

Și un al patrulea element: o structură a guvernului care ar trebui să fie cea agreată la începutul mandatului fostei coaliţii. Noi nu vom accepta să fim parte a unei discuţii unde alternativa e PSD. PNL trebuie să decidă. Noi nu forţăm, ei decid în ce direcţie vor să meargă.

Nu s-a schimbat nimic, poziţia noastră este una clară de la început, suntem previzibili şi consecvenţi, noi vrem soluţie de durată, nu să-i rezolvăm problema lui Florin Cîţu. Din punctul nostru de vedere, soluţia este refacerea unei majorităţi în Parlament.

Peste 3, 4 luni va fi o nouă criză politică?

USR a avut variante pe care le-a pus pe masă de săptămâna trecută, acum e rândul PNL să pună variantele pe care le are, pentru că a respins variantele pe care noi le-am propus deja de acum o săptămână.

Sincer, noi presupuneam că, atâta vreme cât PNL nu a acceptat nicio discuţie pentru refacerea coaliţiei şi nici susţinerea guvernului minoritar pe care l-am propus, am crezut că au o soluţie mai bună pentru a putea ieşi din criză mai repede.

Eu văd că suntem la loc comanda, din acelaşi punct de plecare, pentru că nu au o alternativă. Probabil că soluţia este o negociere între PNL şi PSD şi un acord pe un guvern minoritar într-o formă sau alta.

Nu-i o soluţie solidă din punctul nostru de vedere, pentru că asta ar însemna ca peste 3, 4 luni să revenim în acelaşi punct de plecare. De aceea spuneam că e nevoie de o majoritate în Parlament care ar putea fi construită dacă există voinţă politică”, a declarat Cioloş.