Rugăciune către Sfânta Teodora de la Sihla, ocrotitoarea Moldovei. Povestea impresionantă a româncei

Rugăciune către Sfânta Teodora de la Sihla, ocrotitoarea Moldovei. Povestea impresionantă a româncei Sursa foto: Wikipedia

Pe 7 august, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Teodora de la Sihla, prima româncă trecută în rândul sfinților. Ea a locuit într-o peșteră prin zona Sihlei. Rugăciunea ei te va scăpa de ghinion și de probleme.

Sfânta Teodora de la Sihla, ocrotitoarea Moldovei, singura româncă trecută în rândul sfinților, este sărbătorită pe 7 august. Creștinii ortodocși trebuie să rostească rugăciunea ei puternică pentru a avea o viață bună.

Aceasta a fost fiica comandatului de artilerie la Cetatea Neamțului, Ştefan Joldea, și prima româncă trecută în rândul sfinților. După căsătorie, ea și soțul au ales calea monahală. O vreme Sf Teodora a locuit în Munții Buzăului, apoi s-a Mutat în Munții Neamțului și și-a petrecut restul zilelor într-o peșteră prin zona Sihlei. Hrana şi-o procura din fructele din pădure sau din planta care creşte şi azi pe stâncile Sihlei, cunoscută drept „iarba dulce” sau „măcrişul Sfintei Teodora”.

În anul 1856, în timpul ocupației rusești, moaștele Sfintei Teodora au fost duse la Lavră Pecerska din Kiev, unde sfântă este venerată cu numele de Sfânta Teodora din Carpați. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, la 20 iunie 1992, a ales ca sărbătoarea ei să fie pe 7 august.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rugăciune către Sfânta Teodora de la Sihla

„O, Prea Cuvioasă Maică Teodora, care din copilărie pe Hristos L-ai iubit și pentru dragostea Lui în toată viața ta te-ai nevoit; multe nevoințe și ispite ai suferit și în viața cea pustnicească, cu darul lui Dum­nezeu, ai sporit.

sursa: arhivă EVZ

Cu mulțimea înfrânării și a lacrimilor celor duhovnicești, sufletul tău l-ai luminat și în singurătatea pustiei cu isprăvile faptelor tale celor bune ai strălucit. Pustia Sihlei cu viața ta o ai sfințit și pildă sihaștrilor te-ai făcut. Iar Prea Bunul Dumnezeu, la vremea cuvenită, sfințenia vieții tale a des­coperit-o și ca pe o comoară ascunsă lumii te-a arătat.

De aceea, și noi nevrednicii, cu evlavie și cu credință, cerem sfintele tale rugăciuni și te chemăm: roagă-te Prea Înduratului nostru Mântuitor ca și noi, păcătoșii, în vremea vieții noastre și în vremea sfârșitului nostru să do­bândim mila și mântuirea Lui, spre a slăvi și a ne închina în veacul de acum și în cel viitor Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin!”, potrivit doctorulzilei.