Rompetrol candidează la statutul de „conductă a Europei“
- Adam Popescu
- 15 ianuarie 2008, 02:00
Compania Rompetrol este un câştigător indirect al celui mai mare proiect internaţional de exploatare a zăcământului de la Kaşagan (Kashagan), situat în Kazahstan, fostă ţară sovietică.
„Financial Times“ a anunţat ieri că KazMunaiGaz, compania care a cumpărat 75% din Rompetrol anul trecut, şi-a dublat participaţia la zăcământul petrolifer, de la 8,3% la 16,8%, şi a obţinut plata unor compensaţii de la consorţiul care va dezvolta zăcământul, în valoare de 2,5-4,4 miliarde de dolari. Consorţiul este condus de grupul italian Eni, iar din acesta mai fac parte companii precum Exxon- Mobil şi ConocoPhillips (SUA), Shell şi Total (din Europa) şi compania japoneză Inpex. Rezerve cât în Brazilia Dacă în vremurile de glorie România era primul stat cu o producţie de petrol înregistrată oficial (urmată de SUA) şi cu prima rafinărie din lume (la Ploieşti), acum are şansa să fie cea mai importantă conductă către Europa a petrolului extras din zăcământul Kaşagan.
Kazahii deţin cel mai mare câmp petrolifer descoperit după 1960, cu rezerve estimate la 9 miliarde de barili de petrol, mai mare decât rezervele descoperite de Brazilia (7 miliarde de barili). Consorţiul care participă la exploatarea rezervelor kazahe a prezentat în 2007 un plan revizuit de începere a producţiei odată cu anul 2010 (cu o întârziere de cinci ani - n.r.) şi dublarea costurilor proiectului la 20 de miliarde de dolari. Modificările i-au înfuriat pe kazahi, care au sistat proiectul în august 2007. Acum, proiectul merge mai departe, odată cu „îmblânzirea“ kazahilor cu compensaţii financiare. Lângă puterile mondiale Pentru majorarea participaţiei la proiect, KazMunaiGaz a plătit 1,78 miliarde de dolari, cu 1 miliard de dolari mai puţin decât se presupune că a dat pentru controlul asupra Rompetrolului.
Compania din Kazahstan joacă acum de pe picior de egalitate cu Eni, Exxon Mobil, Shell şi Total (care au participaţii similare, de 18,52 %), în timp ce ConocoPhillips şi japonezii de la Inpex deţin 9,2%, respectiv 8,3% din proiect.
Contextul favorabil plasează Rompetrol lângă cea mai mare companie din lume (Exxon) şi cele mai importante din afacerile cu petrol.
STRATEGIE Kazahii copiază modelul Chavez Guvernul din Kazahstan a făcut vara trecută presiuni asupra consorţiului pentru renegocierea contractului care ar fi afectat „interesul naţional“. Acesta dorea o parte din profitul companiilor partenere, dar şi o parte importantă din participaţia la proiect. Statul ex-sovietic doreşte o triplare a producţiei de petrol până în 2017, iar scumpirea barilului de ţiţei atrage o tendinţă de „naţionalizare a resurselor după model venezuelean“, aşa cum o văd analiştii occidentali.
Asemănarea dintre Kazahstan şi Venzuela este făcută pe considerentul că Kaz-MunaiGaz este compania de stat înfiinţată în 2002 de preşedintele Nursultan Nazarbaev, iar Hugo Chavez controlează toată industria petrolului din Venezuela.