Evenimentul Zilei > Social > Românii preferă să își facă cumpărăturile pentru sărbători în Ungaria, Serbia și Bulgaria. Carnea romnească este cea mai scumpă
Românii preferă să își facă cumpărăturile pentru sărbători în Ungaria, Serbia și Bulgaria. Carnea romnească este cea mai scumpă

Românii preferă să își facă cumpărăturile pentru sărbători în Ungaria, Serbia și Bulgaria. Carnea romnească este cea mai scumpă

Masa de Revelion și de Crăciun au devenit un lux pentru mulți dintre români. Prețurile pentru produsele au crescut tot mai mult în ultima perioadă, iar românii caută variante pentru a face față cheltuielilor.

Tot mai mulți români fac față tot mai greu prețurile care au înregistrat tot mai multe majorări în ultima perioada. În plus, ei se gândesc și la costurile pe care le vor avea pentru masa de Crăciun și Revelion. În acest context, românii au recurs la soluții pentru a se descurca. Cei din vestul țării trec granița în Serbia sau în Ungaria pentru a cumpăra produse mai ieftine din aceste țări. În plus, cei care locuiesc în sudul României aleg Bulgaria pentru cumpărături.

Specialiştii au spus că la noi în țară, masa de Crăciun va fi cu 50% mai scumpă față de anul trecut. De asemenea, ei au mai adăugat că prețurile din această perioadă sunt mai mari cu 30-40% față de anul 2021. Specialiștii au mai punctat că acestea vor mai suferi o majorare de 10% odată cu aproprierea sfârșitului de an.

Care sunt prețurile din țările vecine comparatic cu cele din România

Un exercițiu făcut de Antena 3 CNN a arătat că prețul pentru un coș cu produse bază în Bulgaria ajunge la 160 de lei. Este cu 40 de lei mai mult comparativ cu prețurile din supermarketurile din țara noastră. De asemenea, românii au optat și pentru varianta de a achiziționa alimente din Ungaria pentru că prețul unor produse a fost plafonat de guvernul de la Budapesta. Un exemplu în acest sens este zahărul. Un kilogram de zahăr costă trei lei.

Totuși, supermarketurile din Ungaria au prețuri care le depășesc pe cele din România. Un kilogram de orez din țata vecină ajunge chiar și la valoarea de 18 lei. Cu toate acestea, un capitol la care ungurii stau mai bine este carnea. Un kilogram de ceafă de porc în Ungaria costă 30 de lei. În același timp, un kilogram de ceafă de porc poate fi cumpărat din Serbis cu 25 de lei. În plus, laptele, untul și făina sunt mai ieftine la vecinii sârbi, informează Antena 3 CNN.