Cele mai scumpe sărbători din ultimii 10 ani. „Vor creşte masiv preţurile. România nu mai are efective”

Cele mai scumpe sărbători din ultimii 10 ani. „Vor creşte masiv preţurile. România nu mai are efective” Scumpiri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Dimitrie Muscă, agricultor, a declarat că românii se vor confrunta cu cele mai scumpe sărbători din ultimii 10 ani. Carnea de porc, dar și alte produse cumpărate de Crăciun, vor fi un lux pentru majoritatea oamenilor.

Dimitrie Muscă, agricultor român, avertizează că industria cărnii de porc din România este la pământ și că oamenii se vor confrunta cu cele mai mari scumpiri de sărbători. Produsele alimentare s-au scumpit înainte de Crăciun, iar prețul nu va scădea din 2023.

Dimitrie Muscă, agricultor român, a declarat că alimentele de bază vor fi foarte scumpe în acest an și că românii vor fi nevoiți să se obișnuiască cu o masă de Crăciun cu mai puține produse.

„Astăzi cotletul și ceafa a ajuns până la 32 de lei în supermarket-uri. Dacă luăm ca referință două produse ceafa și cotletul, care în alte țări din Uniunea Europeană au ajuns la 12 euro, ceea ce înseamnă 60 de lei, la noi, astăzi, am vândut carcasa de porc cu 13,50 lei. Săptămâna viitoare va fi 14 lei. Echivalentul 14 lei kilogramul de carcasă duce undeva ceafa de porc la 38 de lei și asta va fi, probabil, săptămâna viitoare.

După care vor urma scumpiri până la Sărbători. Dar trebuie să înțelegem, nu avem ce discuta, pentru că nu mai avem în țară. Noi mai producem 10-12 % din carnea de porc. Restul am decimat efectivele de porc din cauza pestei porcine africane și nimeni n-a vrut să se implice în treaba aceasta. Și, iată, am ajuns aici. Este anormal! L-am auzit spunând pe ministrul Daea mereu că nu se scumpesc produsele alimentare, să fim liniștiți. Nu este adevărat. Se vor scumpi foarte mult.

Până în sfârșitul lunii decembrie eu zic că se ajunge la ceafă și la cotlet la 38-40 de lei. După sărbători se împuținează efectivele de animale foarte mult, atât oamenii care mai taie prin curtea-casă, cât și toate aprovizionările de iarnă şi trecem de 40-45 de lei imediat după sărbători”, a spus agricultorul.

Prețurile la alimentele de bază vor crește

Acesta a mai declarat că românii vor fi nevoiți să mănânce mai puțină carne din cauza prețurilor. El a subliniat că țara noastră nu are efective și că va fi foarte greu din 2023.

„Vom ajunge să luăm cu suta de grame se va mânca carne mai puțină, cu toate că avem o țară în care am avut animale. La toate cresc prețurile! Vă dau un exemplu. Eu am cumpărat 4.000 de tone de îngrășăminte. Anul trecut le-am cumpărat cu 1.500 de lei tona de îngrășăminte, anul acesta cu 4.600 de lei tona de îngrășăminte, mai mult decât de 3 ori.

Sursă: Antares614 | Dreamstime.com

N-am cum să fac. Și lumea o să spună că sunt de vină fermierii, agricultorii. Vă dau un alt exemplu, la hrana animalelor, la porc, de exemplu, 75-80 % din cheltuieli reprezintă furajarea. Prețul porumbului anul acesta, doar a seminței pentru un hectar de porumb era 500 de lei. Acum au venit ofertele pentru 900 de lei, au crescut prețurile la sămânța pentru un hectar de porumb.

Dar să nu uităm un lucru avem cantitate mai puțină ofertă mai puțină şi sigur că prețurile se duc în sus. Este și va fi o concurență nemaipomenită, pentru că vom rămâne foarte puțin în producerea de lapte, carne, ulei și așa mai departe. Uitați-vă ce s-a întâmplat și în industria laptelui. La 12 lei kilogramul vacile se taie în continuare, în 3 abatoare din Moldova.

Se taie câte 700 de vaci pe zi. Vaci de lapte. Gândiți-vă că vom trece după sărbători încolo la 15 lei la lapte pentru că nu mai avem efective”, a explicat Dimitrie Muscă, agricultor, în emisiunea News Hour with CNN de la Antena 3 CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News