Unii consumatori casnici vor plăti prețuri mai mari decât firmele la energie. La ce să fim atenți

Unii consumatori casnici vor plăti prețuri mai mari decât firmele la energie. La ce să fim atenți Sursa foto: Arhiva EVZ

Coaliția de guvernare a adoptat săptămâna trecută o nouă ordonanță pe energie, iar potrivit acesteia, unii consumatori casnici vor ajunge să plătească mai mult decât firmele, dacă nu sunt atenți la cât consumă.

Astfel, începând de anul viitor, consumatorii casnici vor plăti între 0,68 de lei/ kWh și 0,80 lei/ kWh, în funcție de consum. Guvernul a stabilit prin nou ordonanță ca prețurile pentru IMM-uri să fie de un 1 leu.

Românii cu un consum mai mare de 255 de kWh vor plăti mai mult decât firmele

Românii care consumă peste 255 de kWh vor beneficia de un preţ de 1,3 lei, cu specificaţia că, diferit faţă de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 kWh vor plăti primii 255 de kWh la valoarea de 0,80 lei.

Ulterior, dacă depășesc acest plafon vor plăti un preț mai mare decât firmele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a vorbit despre majorările prețurilor la energie, menționând că nu este de glumă cu acestea, pentru că ele se reflectă astfel și în alte prețuri.

„Cu prețurile la energie nu e de glumă, pentru că se duc repede în alte prețuri, sunt componenta cvasipermanentă în aproape toate costurile. Dacă ne uităm pe ultimele luni, inflația s-a plimbat între 14 și 16 la sută. Și creșterile lunare s-au plimbat între 1 și 1,3%, comparativ cu creșterea majoră din aprilie, s-a conturat un platou pe care îl vedem mai bine dacă refacem graficul.

La așezarea inflației indicelui prețurilor de consum, o contribuție importantă a avut-o evoluția stabilă a componentei energie electrică și gaze și o influență dezinflaționistă a grupei combustibililor”, a susținut Mugur Isărescu.

Consumul de energie a scăzut la nivel național

Institutul Național de Statistică a făcut publice datele privind consumul de energie electrică și cum a evoluat el în ultima perioadă. Astfel, consumul naţional de energie electrică a scăzut cu 5,7% în primele nouă luni ale anului, economiile populaţiei fiind de 8,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Industria a consumat mai puţin cu 4,9%. În schimb, cantitatea de energie folosită pentru iluminatul public a crescut cu 3,2%. În acelaşi timp producţia naţională a fost mai mică cu 6,6%.