Românii, păcăliți de comercianți. Ce roșii cumpără, de fapt, din piață
- Ramona Rotaru
- 22 mai 2023, 15:07
Românii care merg în piețele din Capitală să își cumpere roșii sunt păcăliți de comercianți fără să își dea seama. Sunt dispuși să plătească un preț mai mare pentru legume bio și gustoase, însă pică în plasa samsarilor.
Roșiile sunt la mare căutare odată cu venirea sezonului cald. Mulți români își cumpără legumele din piața și sunt dispuși să ofere un preț mai mare pentru roșii bio, gustoase, direct de la producător. Ei speră la legume de calitate, însă pică în plasa samsarilor.
Comercianții și-au pus la punct o afacere bine gândită de a înșela cumpărătorii pe față. În piețele din Capitală au loc astfel de practici zilnic, iar bucureștenii cad în plasa lor. Cumpărătorii sunt dispuși să plătească un preț mai mare pentru kilogramul de roșii de bună calitate, însă nu știu ce pun în plasă.
În Piața Obor au fost descoperiți mai mulți comercianți care înșală cumpărătorii. Aceștia cumpără roșii de la adevărații producători sau de la furnizori din Turcia și Grecia, iar ulterior le vând în piață la un preț dublu sau chiar triplu. Samsarii achiziționează roșii din piața en gros cu 6 lei, apoi ei le dau mai departe oamenilor cu un preț de cel puțin 12 lei. Prin acest mod câștigă cel puțin de două ori mai mult decât un agricultor.
De ce producătorii nu vând roșiile direct în piață
Samsarii profită de situația agricultorilor. Aceștia susțin că nu le este acceptată marfa în supermarketuri și, din dorința de a nu se strica și a le arunca, accepta să facă un așa compromis. Le vând la un preț mai mic afaceriștilor, care ulterior câștigă dublu.
„Nu scoatem nici preţurile care băgăm (…) în roşiile astea din solare. Nu scoatem banii, ca am băgat investiție mare (…) Noi stăm să le muncim, şi ei (bișnițarii, n.r) le cumpară şi iau dublu. Noi ne alegem cu munca. Dacă nu erau bişniţarii, le aruncam”, a declarat un producător pentru Observator.
Samsarii se dau producători în piețe și reușesc să câștige încrederea cumpărătorilor. În unele situații, roșii care au eticheta de „românești” sunt aduse din Turcia sau Grecia, iar gustul lor nu este nici pe departe cel al legumelor provenite de la agricultori.
Cumpărătorii pot descoperi dacă roșiile pe care doresc să le cumpere sunt bio sau nu. Agricultorii români au nevoie de un atestat, iar în lipsa acestuia se constată ilegalitatea și se pot face plângeri către organele abilitate, ANPC-ul, de exemplu.
„Trebuie umblat la legea atestatului de producător. Cei care vând în pieţe dublu, ei au atestat de producător, că acel atestat este o simplă hârtie care îmbracă forma de producător şi îşi permite să ceară cât vrea el. Sunt vânzări nefiscalizate de ambele părţi. Proiectul european, cardul agricultorilor, rezolvă integral situaţia”, a transmis pentru Observator, Vlad Gheorghe, președintele Asociației Producătorilor de Legume și Fructe din România.