Cât de periculoase sunt roșiile țuguiate. Tomatele pe care trebuie să le evităm

Cât de periculoase sunt roșiile țuguiate. Tomatele pe care trebuie să le evităm sursă: arhivă

Medicii au explicat de ce unele roșii țuguiate sunt extrem de periculoase pentru sănătate și cum să le deosebim. Ei au mai declarat că unele tomate sunt forţate să crească cu diverse chimicale.

Medicii au declarat că unele sortimente de roșii țuguiate sunt extrem de periculoase pentru sănătate pentru că sunt forţate să crească cu diverse chimicale. Ei au mai spus că anumite tomate sunt stimulate excesiv și că sunt toxice pentru organism.

Explicația medicilor

„În primul rând trebuie să fim foarte atenți. Nu toate tomatele acestea care sunt ţuguiate sunt neapărat periculoase. Există în sortimentul actual o serie de hibrizi care au acest mucron, această excrescență, care nu este chiar atât evidentă, dar ea există. Firmele de distribuție au adus pe piață niște hibrizi din aceştia. Însă, dacă mucronul este foarte evident, asta înseamnă într-adevăr că acele fructe au fost stimulate excesiv.

Sursa foto: arhiva EVZ

Stimularea se face fie pentru a ajuta planta să realizeze polenizarea, pentru că altfel, datorită temperaturilor scăzute și a luminii proaste, tomatele nu reușesc să polenizeze, adică să facă pur și simplu fruct. Apoi, se întâmplă fie să cadă florile, fie fructele legate fără o polenizare adecvată să cadă imediat după ce s-au format. Din cauza aceasta, producătorii de tomate sunt practic obligaţi, să zic așa, să recurgă la o serie de metode pentru a preveni aceste riscuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există însă și metode mecanice care nu sunt dăunătoare. Pur și simplu trebuie să treci în fiecare zi printre plantele de tomate și să mişti fie tulpina plantelor, fie chiar inflorescențele care sunt formate și sunt înflorite, ceea ce ajută ca polenul să ajungă de pe antere pe stigmat, deci practic e vorba aici de o plantă hermafrodită.

Dar există pe piață și câțiva stimulenți chimici, într-adevăr, dar care dacă sunt utilizați în concentrații adecvate, exact cum scrie pe plicul cu care se comercializează, dacă se stropește doar inflorescența care are florile înflorite, atunci nu există riscuri. Riscul este însă în momentul în care aceste inflorescenţe sunt stimulate excesiv, deci practic se fac tratamente de 2-3 ori pe săptămână și ele ar trebui să se facă mult mai rar”, a explicat Viorica Lagunovschi, doctor la Facultatea de Horticultură la Antena 3 CNN.

Cei care mănâncă foarte multe roșii țuguiate riscă să se confrunte cu amețeală, slăbiciune, diaree, urinare frecventă, lăcrimare și salivare excesivă.