Românii nu s-au mai înghesuit să-și petreacă vacanța de Paște în stațiuni
- Nicolae Comănescu
- 29 aprilie 2021, 19:15
Sunt mari probleme în zona turismului balnear, din cauza restricțiilor adoptate în timpul pandemiei. Gradul de ocupare pentru vacanța de Paște este scăzut.
Turismul balnear, grav afectat în timpul pandemiei de coronavirus. Nici măcar perioada de Paște, care ar fi trebuit să fie una fructuoasă pentru agenții economici din această zonă, nu va aduce schimbări în bine. Și asta din cauza faptului că românii nu s-au mai înghesuit să-și facă rezervări.
Cei din industria turismului balnear estimează un grad de ocupare de 50% pentru vacanța de Paște și 1 Mai. Problema este că majoritatea procedurilor specifice sectorului nu se pot realiza din cauza restricţiilor impuse de pandemie, a declarat, Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), conform Agerpres.
Sunt și semnale bune, în ansamblul problemei turismului: „Se vede un reviriment în activitate, se simte”
„În perioada 1-7 mai, deja toate staţiunile funcţionează, toţi agenţii economici din turism balnear funcţionează, cu restricţiile care sunt impuse de autorităţi. Şi cele de la mare, Eforie Nord, Eforie Sud, Mangalia, Techirghiol, Neptun, toată salba de acolo, pentru că şi acolo sunt foarte multe complexuri balneare, din 28 aprilie au început să se deschidă şi au programe speciale pentru minivacanţă.
După telefoanele pe care le-am dat colegilor mei, este un grad de ocupare bun, deşi el este limitat pentru că nu poţi să depăşeşti 70%, dar ţinând cont de sărbătoarea de Paşte sunt mulţumiţi colegii mei. Se vede un reviriment în activitate, se simte. Ceea ce este important este să ţinem sub control şi să nu crească gradul de infecţie, pentru că atunci vor apărea probleme.
La ora actuală, un grad de ocupare de 40-50% este, după părerea mea, un grad de ocupare bun, raportat la teama aceasta pe care o au oamenii în a veni. Pe de o parte oamenii nu vin, dacă nu pot să îşi facă împachetări cu nămol sau cu parafină sau băile cu apă caldă, apă termală”, a afirmat Rădulescu.
„La hotelurile dependente de tratament gradul de ocupare este scăzut, undeva la 20-30%”
Hotelurile care depind de activitatea propriu-zisă de tratament balnear gradul de ocupare este mai scăzut din cauza restricţiilor.
„Se observă că la hotelurile dependente de tratament gradul de ocupare este scăzut, undeva la 20-30%. La hotelurile cu Spa şi wellness, acolo unde oamenii vin, în general cei mai tineri, deşi şi acolo pot fi făcute doar anumite profiluri, în anumite condiţii, cu distanţare şi aşa mai departe, ne aşteptăm undeva la 40%, maximum 50% grad de ocupare.
Este foarte bine, dar sigur că asta nu ne asigură nouă o rentabilitate, să putem face investiţiile de care aveam nevoie. Investiţii pe care le-am anulat”, a mai spus Rădulescu.
Anul trecut, din luna iunie, tot ceea ce reprezintă tratamente balneo la interior sunt interzise din cauza pandemiei de COVID-19, ceea ce a dus la pierderi de peste 70% în industrie.