Noile tulpini ale coronavirusului dau fiori Organizației Mondiale a Sănătății. Virusul nu dispare, se transformă

Noile tulpini ale coronavirusului dau fiori Organizației Mondiale a Sănătății. Virusul nu dispare, se transformă

Există probleme din ce în ce mai mari, în timpul pandemiei, din cauza capacității virusului de-a se transforma în tulpini mai rezistente.

Există un nivel ridicat de îngrijorare, la nivel mondial, după apariția numeroaselor mutații ale coronavirusului. Tulpina britanică, cea braziliană, sud-africană și ultima pe listă, cea din India. Multe semne de întrebare se nasc la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În această etapă, trei sunt considerate ca fiind variante îngrijorătoare la nivel global, conform denumirii oficiale a OMS: cele care au fost detectate pentru prima dată în Anglia, în Africa de Sud şi în Japonia (dar la călătorii care veneau din Brazilia, de unde şi numele comun de varianta braziliană).

SUA au cinci variante de coronavirus

La data de 27 aprilie, acestea variante circulau în 54 de ţări, potrivit OMS. Acestea se încadrează în această categorie din cauza transmisibilităţii şi /sau virulenţei lor crescute, care agravează epidemia şi o face mai dificil de controlat, potrivit OMS. Numărul de variante îngrijorătoare poate varia în fiecare ţară, în funcţie de situaţia locală.

SUA au cinci variante de coronavirus în conformitate cu clasificarea Centrelor Americane pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC): cele trei care sunt la nivel mondial plus alte două reperate iniţial în California, conform Agerpres.

Categoria de mai jos este cea a „variantelor de interes”, ale căror caracteristici genetice potenţial problematice justifică o supraveghere. Deocamdată, OMS a descoperit şapte variante la nivel global, faţă de trei la sfârşitul lunii martie.

Ultima care intră în acest „club”, marţi, este varianta identificată în India. Aceasta provoacă îngrijorare din cauza haosului pe care l-a provocat în această țară. Celelalte variante de interes au fost detectate iniţial în Scoţia, Statele Unite, Brazilia, Franţa (în regiunea Bretania) sau în Filipine.

În cele din urmă, pe lângă aceste două mari categorii, circulă multe alte variante, pe care comunitatea ştiinţifică încearcă să le identifice şi să le evalueze.

„Toţi viruşii, inclusiv SARS-CoV-2, se schimbă în timp şi acest lucru duce la apariţia unor noi variante”

Săptămânile şi lunile următoare ne vor spune dacă se încadrează în categoria variantelor foarte îngrijorătoare care se răspândesc foarte repede sau dacă vor rămâne variante care circulă silenţios”, spune Etienne Simon-Loričre, şeful unităţii de genomică evolutivă a virusului la Institutul Pasteur (Paris).

„Toţi viruşii, inclusiv SARS-CoV-2, se schimbă în timp şi acest lucru duce la apariţia unor noi variante, dintre care majoritatea nu au impact în ceea ce priveşte sănătatea publică”, au spus cei de la Organizația Mondială a Sănătății.

Ne puteți urmări și pe Google News