Evenimentul Zilei > Social > Ce mai spune directorul general OMS. Acum acuză autoritățile sanitare
Ce mai spune directorul general OMS. Acum acuză autoritățile sanitare

Ce mai spune directorul general OMS. Acum acuză autoritățile sanitare

Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății ( OMS ), Tedros Adhanom Ghebreyesus,a declarat luni că automulţumirea, confuzia şi inconsecvenţa în combaterea COVID-19 fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deşi ea ar putea fi pusă sub control în câteva luni dacă s-ar lua măsurile sanitare adecvate.

”Şi noi dorim să vedem societăţile şi economiile redeschise, precum şi reluarea comerţului şi turismului (…), dar în acest moment unităţile de terapie intensivă din multe ţări sunt copleşite şi oamenii mor – şi este ceva complet evitabil”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus la un briefing de presă.

Pandemia COVID-19 este departe de a se încheia

”Pandemia COVID-19 este departe de a se încheia. Totuşi, avem multe motive de optimism. Scăderea numărului cazurilor şi al deceselor în primele două luni ale anului arată că virusul şi variantele sale pot fi oprite”, a adăugat directorul general al OMS. El a mai subliniat că transmiterea virusului este cauzată de ”confuzia, automulţumirea şi inconsecvenţa în politicile sanitare publice”, relatează Agerpres, citând presa internațională.

Directorul OMS a remarcat faptul că în unele ţări, deşi virusul continuă să se răspândească, restaurantele şi cluburile de noapte sunt pline, pieţele sunt deschise şi aglomerate. De asemenea, sunt puţini oameni care-şi iau măsuri de precauţie.

Dacă sunt relativ tineri consideră că nu e nimic grav dacă se infectează cu COVID-19

”Unii oameni par să creadă că dacă sunt relativ tineri nu se întâmplă nimic dacă iau COVID-19”, a mai observat directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În același timp, la rândul ei, responsabila tehnică a OMS pentru combaterea COVID-19, Maria Van Kerkhove, a avertizat că pandemia a ajuns într-un ”punct critic”, cu infecţii al căror număr creşte exponenţial. Ea a mai opinat, de asemenea, că ar putea fi pusă sub control ”în câteva luni” dacă ar fi luate măsurile corespunzătoare.

Un număr tot mai mare de populație de pe întreg mapamondul au început să se relaxeze prematur, neglijând amenințarea pe care o reprezintă încă pandemia COVID-19 și mizând pe un succes total al campaniilor de vaccinare până la finalul primăverii 2021. Optimismul general mai prezintă încă, din păcate, suficiente puncte slabe pentru a da bătăi de cap autorităților medicale.