Acest eveniment nu a fost lipsit de probleme, în gara de la Timișoara având loc un atac din partea unui comando de legionari asupra trenului. Motivele din spatele acestui atac regăsindu-se în moarte lui Corneliu Zelea Codreanu, conducătorul mișcării legionare, care s-ar părea că ar fi fost ordonată de Carol al II-lea.

Elena Lupescu, însoțitoarea fostului rege pe întreaga perioadă a exilului, fusese născută ca evreică, botezată catolic și încă din 1922 devenise amanta lui Carol al II-lea. Poreclită “Duduia”, Elena Lupescu a fost marea dragoste a lui Carol al II-lea.

În timpul exilului, cuplul s-a stabilit în Portugalia, iar după șapte ani, s-au căsătorit civil în Brazilia, iar religios în Portugalia. Căsătoria religioasă a fost celebrată pe 18 august, oficiant al acesteia fiind părintele Dr. Martinian Ivanovici, superiorul bisericii românești de la Paris.

Conform arhivelor CNSAS, “ceremonia s-a oficiat în cea mai strictă intimidate. Au luat parte numai generalul Urdăreanu și câțiva prieteni intimi ai fostului rege Carol. Acest eveniment a fost pentru mulți o surpriză, în afară de prietenii intimi ai fostului suveran. Căsătoria religioasă nu este decât o confirmare a căsătoriei civile celebrate în Brazilia.”

Un gest neplăcut

Chiar dacă pentru cei doi, Carol al II-lea și Elena Lupescu, acest mariaj era o confirmare a iubirii acestora, care dăinuia de peste trei decenii, nu toți cei care au aflat despre acest eveniment s-au bucurat. În Paris, vestea căsătoriei celor doi a produs reacții neașteptate din partea participanților de la capela în care părintele Ivanovici își ținea slujbele.

“Duminică, 21 august, arhimandritul Maritinian Ivanovici de la biserica ortodoxă din St. Beauveais, a cerut credincioșilor să se roage pentru unirea lui Carol și a Elenei. Dar mai înainte ca mitropolitul să sfârșească discursul, întreaga asistență a părăsit biserica. În felul acesta, rugăciunile au fost spuse într-un mediu lipsit de asistență”, a informat o sursă a Securității.