Românii din exil au refuzat să se roage pentru Duduia și fostul rege. Istoria secretă

Românii din exil au refuzat să se roage pentru Duduia și fostul rege. Istoria secretă

Pe 6 septembrie 1940, în urma dorinței partidelor ca Regele Carol al II-lea să abdice, suveranul semnează actul de trecere a coroanei către fiul său Mihai și pleacă însoțit de Elena Lupescu, de Mareșalul Curții Ernest Urdăreanu și de câțiva apropiați.

Acest eveniment nu a fost lipsit de probleme, în gara de la Timișoara având loc un atac din partea unui comando de legionari asupra trenului. Motivele din spatele acestui atac regăsindu-se în moarte lui Corneliu Zelea Codreanu, conducătorul mișcării legionare, care s-ar părea că ar fi fost ordonată de Carol al II-lea.

Elena Lupescu, însoțitoarea fostului rege pe întreaga perioadă a exilului, fusese născută ca evreică, botezată catolic și încă din 1922 devenise amanta lui Carol al II-lea. Poreclită “Duduia”, Elena Lupescu a fost marea dragoste a lui Carol al II-lea.

În timpul exilului, cuplul s-a stabilit în Portugalia, iar după șapte ani, s-au căsătorit civil în Brazilia, iar religios în Portugalia. Căsătoria religioasă a fost celebrată pe 18 august, oficiant al acesteia fiind părintele Dr. Martinian Ivanovici, superiorul bisericii românești de la Paris.

Conform arhivelor CNSAS, “ceremonia s-a oficiat în cea mai strictă intimidate. Au luat parte numai generalul Urdăreanu și câțiva prieteni intimi ai fostului rege Carol. Acest eveniment a fost pentru mulți o surpriză, în afară de prietenii intimi ai fostului suveran. Căsătoria religioasă nu este decât o confirmare a căsătoriei civile celebrate în Brazilia.”

Un gest neplăcut

Chiar dacă pentru cei doi, Carol al II-lea și Elena Lupescu, acest mariaj era o confirmare a iubirii acestora, care dăinuia de peste trei decenii, nu toți cei care au aflat despre acest eveniment s-au bucurat. În Paris, vestea căsătoriei celor doi a produs reacții neașteptate din partea participanților de la capela în care părintele Ivanovici își ținea slujbele.

“Duminică, 21 august, arhimandritul Maritinian Ivanovici de la biserica ortodoxă din St. Beauveais, a cerut credincioșilor să se roage pentru unirea lui Carol și a Elenei. Dar mai înainte ca mitropolitul să sfârșească discursul, întreaga asistență a părăsit biserica. În felul acesta, rugăciunile au fost spuse într-un mediu lipsit de asistență”, a informat o sursă a Securității.