Evenimentul Zilei > Social > Românii care și-au montat panouri fotovoltaice nu le pot folosi decât după câteva luni. Așteaptă racordarea la rețea
Românii care și-au montat panouri fotovoltaice nu le pot folosi decât după câteva luni. Așteaptă racordarea la rețea

Românii care și-au montat panouri fotovoltaice nu le pot folosi decât după câteva luni. Așteaptă racordarea la rețea

Românii care au ales să-și monteze pe casă panouri fotovoltaice nu le pot folosi încă, decât după câteva luni, deoarece distribuitorul de energie întârzie racordarea la rețea. Cauza întârzierii ar fi dată de numărul mare de solicitări către companiile de distribuție a energiei.

Cei care și-au montat panouri fotovoltaice rămân cu ele nefuncționale, săptămâni bune sau chiar luni, pentru că distribuitorul de energie nu face față cererilor de racordare la rețea.

Autoritatea Naţională de Reglemantare a Energiei a precizat că ştie situaţia, vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, menționând că problema a apărut din cauză că unele firme nu au componente, altele nu au personal, iar alţii lucrează cu firme subcontractate care nu îşi fac treaba.

În prezent, potrivit vicepreședintelui ANRE, există peste 200 de plângeri şi reclamații pe partea de racordare. „Aplicăm niște amenzi, nu avem altă soluție”.

Oamenii nu își pot folosi panourile fotovoltaice

La începutul acestui an, o persoană a decis să-și monteze pe casă panouri fotovoltaice, pentru că facturile la energie erau din ce în ce mai mari. Deși nu a apelat la programul finanțat de stat, „Casa Verde Fotovoltaice”, și și-a montat singură panourile, scoțând din buzunar 30.000 de lei, încă așteaptă să fie racordată la rețea. Aceasta a menționat că din luna februarie așteaptă după distribuitorii de energie.

Conform calculelor făcute, cele 12 panouri montate vor produce chiar mai mult decât poate consuma familia într-o zi, iar surplusul îl va injecta în reţeaua de energie electrică – şi va primi energie înapoi, tot de acolo, atunci când panourile nu produc destul.

Distribuitorii de energie nu fac față cererilor de racordare

Cu toate acestea, încă din luna februarie, panourile sunt nefuncționale, deoarece distribuitorul de energie nu a venit să îi monteze contorul, prin care să o racordeze la reţeaua de energie electrică.

„De pus contorul în cutia asta – singurul lucru care mai trebuie făcut. Panourile cred că ar fi produs în vara asta, cu atât soare şi lumina, foarte mult. Toată lumea spune: nu depinde de noi, depinde de ceilalţi…am şi făcut multe cereri”, a precizat persoana în cauză.

Motivul întârzierii ar fi acela că distribuitorii de energie se confuntă cu o mulțime de solicitări de racordare la rețea.

O ată problemă ar fi dată de lipsa unor componente esențiale, care nu pot fi furnizate oricând. „Este o lipsă pe piaţa de semiconductori – şi la invertoare, şi la alte echipamente din zona noastră de echipamente”, a explicat Dan Tudose, administratorul unei companii de instalare de panouri, potrivit protv.