Elemente necesare într-o rețea de energie electrică cu panouri solare

Elemente necesare într-o rețea de energie electrică cu panouri solare

Pe măsură ce captarea și utilizarea energiilor regenerabile a devenit mai accesibilă și mai eficientă, nu numai la nivel industrial dar și local, casnic, mulți oameni au început să-și instaleze în propriile locuințe sisteme de panouri solare și astfel să devină indepententi din punct de vedere energetic sau chiar mai mult de atât, să devina ei înșiși contribuitori la rețeaua de transport de energie electrică.

Pentru asta, în timp, și instituțiile statului din fiecare tara au început să le ofere oamenilor subvenții prin care aceștia să își poată instala sisteme suficient de puternice încât să alimenteze întreaga locuință.

Energia solara este în acest moment cea mai ușor de captat și transformat în energie electrica, asta pentru că, față de alte surse, este disponibilă pe tot globul, zilnic, ceea ce nu am putea spune de exemplu despre energia eoliana desi și aceasta est foarte eficienta în zonele în care exista constant curenți de aer. Astfel, panourile solare au devenit de la un an la altul mai accesibile dar și mai comune, mai eficiente iar în prezent, alegerea multor persoane care doresc să obțină propria energie electrica.

Componenta de bază a unui panou solar este celula fotovoltaica, numita și celula solara, element realizat din materiale semiconductoare, printre cele mai întâlnite fiind siliciul, care, la contact cu lumina solara produc sarcini electrice în urma unor reacții la nivelul suprafeței de contact. Aceste celule sunt alcătuite în panouri iar panourile în sisteme, ce pot avea de la două până la un număr infinit de panouri, așa cum observam în câmpurile și parcurile fotovoltaice, care sunt practic echivalentul unei centrale hitroelectrice sau termoelectrice dacă vorbim de câmpurile foarte întinse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un sistem solar funcționează că orice alt sistem de obținere și alimentare cu energie electrică, fiind astfel nevoie și de elementele auxiliare necesare, de la conductori potriviți și până la invertoare, cutii de jonctiune, transformatoare și multe altele. Este nevoie de unele dintre acestea nu numai daca vorbim despre parcurile mari de producere a energiei solare ci și de sistemel casnice, compuse din câteva panouri. În cazul legării la rețeaua unui furnizor, precum cei existenți acum la noi în tara, unele elemente sunt instalate pe stâlpii de curent însă în ceea ce privește un sistem solar personal, nu avem acces la acesta și trebuie astfel achiziționate de către noi și legate în punctele necesare.

Atât alegerea cât și instalarea sistemului se face de către o firma autorizata, mai ales daca sistemul este achiziționat în parte din subvenții de la stat dar și daca realizam un sistem care să ne facă nu doar consumatori dar și furnizori, existant așadar doua tipuri de sisteme solare.

Cele doua tipuri de sisteme solare pe care le putem instala poarta numele de sistem on-grid și sistem off-grid. Cel independent de rețeaua principala este cel off-grid care este de regula mai mic, producând exact cât este nevoie pentru a alimenta diversele echipamente dintr-o locuință și poate o mica parte ce este înmagazinată în acumulatori. Pe de alta parte, sistemul on-grid se leagă la rețeaua furnizorului și prin instalarea de dispozitive de măsură și control, cantitățile de curent suplimentare sunt introduse în rețea și înregistrate.

La noi în țară există numeroase firme care se ocupă cu implementarea de soluții energetice bazate pe sursele regenerabile, având un climat care în unele zone permite și instalarea de parcuri eoliene, printre altele. Însă cele mai comune rămân tot panourile fotovoltaice, devenite de la an la an mai eficiente, capabile să genereze energi chiar și atunci când afara este foarte puțin soare. Aceste firme se pot ocupa integral de instalarea și punerea în funcțiune a unui sistem solar, indiferent de tipul acestuia și de mărimea să. Unele au acoperir națională, ceea ce înseamnă că putem apela oricând la serviciile lor daca știm că sunt și profesioniști.

Invertorul este un element de baza în orice rețea electrica. Acesta, practic, transforma curentul continuu din rețea în curent alternativ, la valorile necesare, de regula de 220V și 380V, care să poată fi utilizate de echipamentele electrice de diverse tiprui, de la corpuri de iluminat și până la electrocasnice. Cutia de joncțiune este un element al cărui rol principal este acela de protecție al conductorilor lipiți intre ei, ce se găsesc în cadrul multor instalații electrice.

Acestea protejează conductorii dar și alte echipamente de mici dimensiuni în special de umezeala dar și de praf și alta aspect negative car pot afecta integritatea și buna funcționare a unui sistem electric. Comparativ cu invertoarele nu reprezintă echipamente în sinea lor, fiind simple spatii de depozitare, realizate din plastic sau alte materiale izolatoare. Au așadar prețuri mici și sunt și ușor de utilizat, chiar și de către cei fară multa experiență în domeniul electric. Prin acestea, se poate realiza nu numai protecția dar și o buna manageriere a unui sistem de cabluri electrice și dacă vă fi nevoie, acces mai faci la acestea pentru modificări sau remedieri de probleme.

O firmă profesională din domeniul electric, care se ocupă cu instalarea de sisteme fotovoltaice vă avea la dispoziție atât echipamentele cât și forță umană necesară pentru realizarea unui anumit proiect. Astfel, nu este nevoie că un client să achiziționeze personal toate sistemele necesare ci mai degrabă poate apela la firma care se ocupă cu montarea și punerea în funcțiune, aceștia alegând exact ceea ce este nevoie, în materie de putere, capacitate, eficienta și alti factori de importanță în fiecare caz.