Românii au mai puțini bani în conturile private de pensii. Administratorii Pilonului II încearcă noi strategii de investiții

Românii au mai puțini bani în conturile private de pensii. Administratorii Pilonului II încearcă noi strategii de investiții Sursă: Arhivă EVZ

Administratorii de pensii private s-au reorientat spre investiții mai sigure după ce au înregistrat scăderi masive de randament. Peste 7,8 milioane de români contribuie la fondurile private de pensii, în special la Pilonul II. După o scurtă perioadă în care au dat impresia că își revin, activele cotizanților în sistemul privat au început iar să scadă. Estimările specialiștilor arată că, până la finalul anului în curs, scăderea va fi de 10%.

Cea mai mare parte a investițiilor făcute de administratorii fondurilor de pensii private, în procent de 90%, a mers în titluri de stat, conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Începând cu finalul lunii aprilie și până la finalul lunii august, portofoliul de investiții în acțiuni a scăzut de la aproape 25% în total active la 22,6%. În aceeași perioadă, în schimb, ponderea titlurilor de stat a crescut de la 59,5% la aproape 61,4%.

Astfel performanțele sistemului privat de pensii va depinde în mare parte de cele ale statului. Astfel, sumele acumulate de viitorii pensionari din sistemul privat depind de cotațiile titlurilor de stat. În cazul în care cotațiile titlurilor de stat vor fi în creștere, același lucru se va întâmpla cu portofoliul deținut de fondurile de penii private. În caz contrar, dacă această cotație va scădea, randamentele pensiilor private vor merge spre minus.

Cotațiile titlurilor de stat depind de performanțele economice ale respectivului stat și mai ales de inflație. Cu cât mai mică este inflația și cu cât mai buni sunt ceilalți indicatori economici, cu atât mai bună este și cotația titlurilor. Aceasta deoarece arată că investitorii pot avea încredere în capacitatea acelui stat de a își onora obligațiile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fondurile private de pensii sunt pe un trend descendent

După o scurtă perioadă în care au dat impresia că își revin, activele celor aproape 8 milioane de cotizanți în sistemul privat au început iar să scadă. Începând cu jumătatea lui august și mai ales în septembrie, fondurile de pensii private au reintrat pe un trend descendent. Iar conform datelor ASF, scăderea continuă și în octombrie la o viteză mai mare. Finalul anului va aduce, cel mai probabil, o scădere totală a activelor de peste 10%.

De menționat că scăderea a început pe 17 august 2022, ziua în care Asociația pentru Pensii Administrate Privat (APAPR) anunța că sistemul a recuperat mai bine de jumătate din pierderile anului 2022. La final de septembrie, valoarea conturilor celor aproape 8 milioane de români care cotizează la sistemul de pensii administrate privat a scăzut cu 6% în doar o lună și jumătate. Practic, sistemul s-a întors undeva în luna iulie 2020, la începutul periodei de revenire după criza COVID 19.

„Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puțin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătățirii cotațiilor titlurilor de stat, potrivit calculelor realizate de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) pe baza celor mai recente date disponibile public. Astfel, la data de 12 august 2022 randamentul mediu al Pilonului II în 2022 arăta un minus de doar 3,2%, comparativ cu -7,6% la finele primului semestru”, anunța, APAPR, conform economica.net.