Românii au acum motive să fie fericiţi că nu sunt unguri

Românii au acum motive să fie fericiţi că nu sunt unguri

Acordul cu FMI şi tăierile bugetare decise din timp ne-au salvat de o criză şi mai grea, cu sărăcie lucie, un curs valutar de 5 lei/euro şi o inflaţie de 11%.

Un curs valutar de 4,36 lei/euro vi se pare greu de suportat? Imaginaţi-vă numai ce ar fi fost dacă leul s-ar fi depreciat astfel încât să ajungă la 4,5 sau chiar 5 unităţi pentru un euro şi dacă la buget nu mai erau bani de pensii şi salarii. Acest scenariu de coşmar care, acum, este doar un exerciţiu de imaginaţie, ar fi putut fi real dacă autorităţile române nu luau la timp măsurile dureroase de austeritate şi dacă nu încheiam şi respectam acordul cu FMI şi restul instituţiilor financiare internaţionale. După ce a renunţat la înţelegerea încheiată în 2008 cu FMI, pentru a evita măsurile nepopulare de austeritate, şi a încercat să se descurce singur, guvernul de la Budapesta a avut neşansa celui de-al doilea val al crizei. Practic, vecinii noştri unguri ajung la aceeaşi concluzie ca şi noi, însă prea târziu. "Am luat şi noi măsuri drastice, însă cu mult mai devreme. Între timp, noi ne-am îmbunătăţit indicatorii şi am avut situaţia sub control. În schimb, Ungaria şi-a înrăutăţit situaţia mai mult decât dacă ar fi continuat acordul cu Fondul", comentează, pentru EVZ, analistul economic Aurelian Dochia. Astfel, dacă mai există români care îi invidiază pe vecinii noştri unguri că o duc mai bine, în curând nu vor mai avea motive pentru acest lucru. Leu depreciat, inflaţie mare Cum ar fi arătat situaţia socială şi economică din România dacă nu aveam acordul cu instituţiile internaţionale şi dacă am fi fost nevoiţi să majorăm TVA, ca Ungaria, până la 27%? "Fără acordul cu Fondul, în România nu ar mai fi fost bani de pensii şi salarii, nemaivorbind de preţuri şi curs valutar", spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. La rândul său, analistul economic Dragoş Cabat spune că o creştere prea mare a TVA "duce la scădere economică şi mai duce, în cazul nostru, la evaziune fiscală". Riscul majorării bruşte a TVA este scăderea puterii de cumpărare, reducerea consumului şi, drept urmare, recesiune. În opinia acestuia, fără un acord cu FMI, cursul valutar ar fi fost de 4,5 lei/euro. Aurelian Dochia estimează, însă, că deprecierea ar fi fost mai adâncă, cursul alunecând spre 5 lei/euro. Raportat la care ar fi fost efectele majorării TVA de la cota de 19%, în vigoare până în vara anului trecut, până la 27%, nivelul adoptat de parlamentul de la Budapesta, analiştii indică o inflaţie puternică. Astfel, potrivit lui Aurelian Dochia, scumpirile ar fi fost de circa 11%. Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Audit din BNR, este de părere că, "dacă România nu ar fi încheiat acordul cu FMI, atunci probabil că bugetul de stat ar fi fost adus la echilibru, dar cu preţul unei sărăcii lucii pe care ar fi cunoscut-o populaţia. Dumnezeu ştie ce s-ar fi întâmplat cu leul dacă nu aveam acest acord!".

Rădulescu se aşteaptă ca Ungaria să încheie un acord de tip standby şi nu unul precautionary, cum are România. "Acordul cu FMI nu ne protejează de toate relele, dar ne-a cumpărat timp să ne punem ordine în finanţe." AURELIAN DOCHIA, analist economic AUSTERITATE ÎNTÂRZIATĂ Ungaria va avea cel mai mare TVA din UE Parlamentul de la Budapesta a adoptat, marţi, legea privind impozitele pentru anul viitor, care prevede creşterea TVA de la 25% la 27%, Ungaria urmând să aibă cea mai mare taxă pe valoarea adăugată din Uniunea Europeană. Guvernul ţării vecine va negocia un nou tip de acord financiar cu FMI. Discuţiile ar putea începe până de Crăciun, astfel încât acordul să fie semnat cel târziu în februarie 2012. În 2008, Ungaria a fost prima ţară din UE care a încheiat un acord cu FMI, UE şi Banca Mondială, în valoare de 20 miliarde euro. Însă la venirea sa la putere în 2010, premierul Viktor Orban a încetat colaborarea cu FMI, pe motiv că Ungaria se poate finanţa singură din pieţe. Citiţi şi:

  • Viktor Orban, premierul care nu ştie ce vrea de la FMI
  • Cum resimţim şovăiala economică a ungurilor
  • Ungaria, noua ţintă a agenţiilor de rating Moody's şi Standard & Poor's. Un acord cu FMI nu ajută Ungaria, în al 12-lea ceas

Ne puteți urmări și pe Google News