Evenimentul Zilei > Vremea > România, țară a extremelor climatice. Ce ne așteaptă în următorii ani
România, țară a extremelor climatice. Ce ne așteaptă în următorii ani

România, țară a extremelor climatice. Ce ne așteaptă în următorii ani

România devine o țară a extremelor climatologice, cu secetă în regiunile din sud și precipitații intense în regiunile nordice. Iar peste toate acestea va persista canicula.

Acestea sunt concluziile cu privire la România, din raportul „Cod roșu pentru umanitate” care analizează schimbările climatice la nivel mondial. Materialul face parte dintr-o lucrare mai amplă, realizată de un grup interguvernamental de experți ONU. Acesta a fost însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale din cauza efectelor activității umane.

Conform raportului, Europa este împărțită în cinci regiuni, iar România se află într-o zonă de graniță. Astfel, zona din sudul țării face parte din regiunea bazinului Mării Mediterane extins, iar partea de nord dincolo de Carpații Meridionali, intră în regiunea Europei de Vest și Centrală.

Astfel, în regiunea situată la nord de Carpați vor alterna perioadele de secetă mai intensă cu precipitații. În partea de sud vor fi mai puține precipitați, în special în timpul verii, iar seceta se va manifesta cu putere, aducând și deșertificarea. Peste toate acestea va domina o caniculă puternică.

„Peste ambele regiuni vom avea valuri de căldură și temperaturi ridicate”, a declarat Bogdan Antonescu, specialist în climatologie, conform Digi 24.

Cea mai amplă cercetare pe tema schimbărilor climatice

Raportul publicat de grupul interguvernamental de experți ONU este cel mai amplu care analizează schimbările climatice. Potrivit experţilor, ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, iar omenirea va asista în curând la „evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”.

Ei lansează un avertisment cu privire la rolul comportamentului uman în raport cu încălzirea globală. La elaborarea documentului au lucrat 234 de oameni de știință, iar documentul a fost aprobat de reprezentanții a 195 de guverne.

Experții au analizat peste 14.000 de studii științifice publicate în ultimi șapte ani, iar munca lor a fost voluntară.

Raportul conține trei părți

Raportul IPCC avertizează că lumea se deplasează în mod rapid și periculos către o serie de evenimente meteo extreme din ce în ce mai intense.

Aceasta este prima parte a celui de-al șaselea raport privind schimbările climatice, întocmit de grup de la înființarea sa în 1988. Următoarele două părți ale raportului IPCC vor fi lansate în 2022.

Una va acoperi impactul, adaptarea și vulnerabilitatea a oamenilor, ecosistemelor, agriculturii și orașelor în raport cu problemele de mediu. Cea de-a doua va acoperi impactul economic și modalitățile de atenuare a schimbărilor climatice.

De asemenea, al șaselea raport de evaluare va culmina cu un raport de sinteză, care va combina cele trei părți și care va fi publicat în septembrie 2022, potrivit BBC News.

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: