Consecință îngrijorătoare a caniculei din România. Dunărea rămâne fără apă. „Nu te poți bate cu natura”
- Sabina Popescu
- 9 august 2021, 09:24
Canicula are consecințe semnificative asupra Dunării, un fluviu cu un debit important. În prima săptămână din luna august, 2 - 8 august, debitul acestuia a scăzut cu 10-15%, zilnic. Un efect al fenomenului este reprezentat și de restricționarea transportului pe apă.
Canicula are efecte îngrijorătoare asupra Dunării. Debitul fluviului a scăzut, în secțiunea Baziaș, de la intrarea în România, cu 11, 6% față de media multianuală raportată pentru luna august, conform datelor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
Dunărea, în pericol. Debitul fluviului a scăzut zilnic, în prima săptămână din august
Debitul Dunării a scăzut, în prima săptămână din luna august, zilnic, cu 10-15%, potrivit informațiilor citate de Gândul. Astfel, la intrarea în țară, în secțiunea Baziaș, debitul apei Dunării a fost de 3.800 mc/s.
Unul dintre efectele scăderii debitului Dunării este reprezentat de restricționarea transportului pe apă, potrivit lui Cezar Gheorghe, expert analist pentru comerţul cu cereale, parte a Clubului Fermierilor Români. Specialistul semnalează că schimbările climatice pun în pericol debitul fluviului, care se află în scădere din cauza temperaturilor caniculare raportate în teritoriu.
Transportul pe Dunăre, restricționat. „Nu te poți bate cu natura”
Prin Portul Constanța, anual, sunt tranzitate 25 de milioane de tone de cereale. Marfa provine din România, Serbia și Ungaria, potrivit sursei citate.
„Degeaba ai marfă şi ai pieţe de desfacere, dacă nu ai logistică de transport“, a spus Cezar Gheorghe, potrivit Ziarul Financiar.
Din țara noastră pleacă, anual, 10-12 milioane de tone de cereale, cu destinația Egipt, care reprezintă piața principală a României în acest sens.
„Debitul Dunării a scăzut şi restricţionează transportul, pentru că sunt porturi care nu pot opera în acest moment sau nu pot încărca în toate danele. Dacă nu avem apă, nu putem face transport. Nu te poţi bate cu natura sub nicio formă. Am tot discutat că se schimbă clima, iată că se întâmplă“, s-a mai exprimat Cezar Gheorghe.
Amintim că meteorologii au emis, duminică, 8 august, un cod galben de disconfort termic ridicat. Acesta rămâne valabil până miercuri. În sudul țării se anunță temperaturi caniculare. Astfel, valorile vor tinde spre 40 de grade Celsius.