România, sub invazia urșilor. 1.000 de apeluri la 112 au semnalat apariția animalelor în preajma gospodăriilor

România, sub invazia urșilor. 1.000 de apeluri la 112 au semnalat apariția animalelor în preajma gospodăriilor

De la începutul anului, 1.000 de apariții ale urșilor în zonele locuite de oameni au fost semnalate la numărul de urgență 112, iar problema s-a amplificat.

România se confruntă cu o problemă ce ține de invazia urșilor în zone locuite de oameni. Astfel de cazuri sunt semnalate zilnic, iar știrile din această categorie au devenit banale. În primele cinci luni ale acestui an s-au înregistrat 1.000 de apeluri la 112 prin care se semnalizau aparițiile urșilor în apropierea gospodăriilor, conform unui bilanț întocmit de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), informează postul de televiziune Antena 3.

Invazie de urși pe teritoriul României, record de apeluri la numărul de urgență 112

Și în această privință întâlnim stufoasa birocrație românească, una care împiedică de foarte multe ori adoptarea unor măsuri eficiente. O confirmă chiar ministrul Mediului, Tanczso Barna.

„Cu siguranță acest fenomen se generalizează. Este o situație din ce în ce mai periculoasă pentru cetățeni și activitatea noastră este de foarte multe ori blocată de acele plângeri care practic imobilizează sistemul birocrativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Jandarmeria vine cu alarme și sirene, alungă urșii care se întorc în aceeași localitate, pe aceeași stradă sau în aceeași gospodărie”

Instituțiile, la un moment dat, reacționează din ce în ce mai greu la aceste apeluri și își îndeplinesc din ce în ce mai greu obligația de a acorda acele derogări prin care omul poate să intervină în asemenea situații critice. Este foarte clar că actualul sistem este prea greoi, prea birocratic și nu asigură posibilitatea intervenției imediate în situații de pericol.

În momentul de față, Jandarmeria vine cu alarme și sirene, alungă urșii care se întorc în aceeași localitate, pe aceeași stradă sau în aceeași gospodărie”, a declarat ministrul Mediului pentru sursa citată.

„Sistemul actual prevede posibilitatea acordării derogărilor după o birocrație care poate să dureze și luni de zile. În afară de acest lucru, constatăm că înstituții care sunt implicate în procedura de aprobare nu înțeleg care este impactul asupra vieții umane și nu înțeleg care sunt prevederile care obligă Ministerul la emiterea ordinelor și derogărilor în sensul prevenirii și în sensul intervenției”, a mai afirmat Tanczos Barna.