România primește bani grei de la Uniunea Europeană. Este o chestiune de doar câteva ore
- Ionel Sclavone
- 1 decembrie 2021, 21:15
Comisia Europeană urmează să vireze prima tranșă din prefinanțarea angajată prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Suma va intra în conturile Ministerului Finanțelor Publice joi, 2 octombrie
Primii bani din prefinanțarea acordată României prin PNRR va ajunge în conturile Ministerului Finanțelor în cursul zilei de joi, 2 decembrie. Suma este de aproximativ 1,8 miliarde euro și reprezntă alocarea financiară specifică granturilor angajate de țara noastră.
Cele 1,8 miliarde de euro reprezintă prefinanțarea de 13% din valoarea totală a granturilor angajate de statul român, de 14,2 miliarde euro. Banii trebuie cheltuiți până în anul 2026, conform angajamentelor asumate de statul român, după cum relatează g4media.ro.
Cea de-a doua tranșă din prefinanțare, în valoare de aproape 1,94 miliarde euro urmează să ajungă la Ministerul de Finanțe în luna decembrie. Aceasta reprezintă avansul pentru cele 14,9 miliarde de euro pe care le-a contractat țara noastră sub formă de împrumuturi prin PNRR. Pentru această a doua tranșă, acordul de împrumut a fost semnat vineri, 26 noiembrie, de noul ministru al Finanțelor Publice, Adiran Câciu. Informația a fost prezentată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice.
De menționat că acordul de finanțare dintre România și Comisia Europeană a fost semnat de Florin Cîțu joi, 25 noiembrie. A făcut-o cu o zi înainte să părăsească Palatul Victoria, după ce a fost înlocuit de generalul Nicolae Ciucă.
Comisia Europeană a aprobat PNRR la finalul lui septembrie
România va primi, prin PNRR, suma totală de 29,2 miliarde de euro, conform negocierilor cu autoritățile Comisiei Europene. Suma este compusă din granturi, în valoare de circa 14,2 miliarde euro și împrumuturi bancare, la o dobândă mică, de circa 14,9 miliarde euro.
Comisia Europeană a aprobat Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru România, la finalul lunii septembrie. Autoritățile de la Bruxelles au ținut cont de 11 criterii de eligibilitate la evaluarea documentului.
Din suma totală, 41% sunt alocați pentru investițiile și reformele privind mediul și tranziția „verde”, iar 21% pentru digitalizarea României. Tranșele de finanțare vor fi virate în funcție de atingerea obiectivelor de pe parcursul celor cinci ani în care se aplică planul.